Τα ανοιχτά μέτωπα στο Εurogroup

Επιπλέον "βοήθεια" τεχνικού χαρακτήρα ζητά ο Αναστασιάδης. Στα 10 δισ. παραμένει το πακέτο λένε οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ. Κρίσιμο Εurogroup για την Κύπρο, αλλά και για Ιρλανδία και Πορτογαλία. Στο τραπέζι και τα bail in.

Τα ανοιχτά μέτωπα στο Εurogroup
Συνεχή σοκ επιφυλάσσουν οι σκληροπυρηνικοί του βορρά. Ο λογαριασμός της συμμετοχής της Κύπρου στο δάνειο δάσωσης ανεβαίνει από τα 5,8 δισ. ευρώ που ήταν η επίσημη τοποθέτηση του eurogroup του Μαρτίου σε 13 δισ. ευρώ!

Η Κύπρος, όμως, είναι ένα μόνο από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του eurogroup και του ecofin. Στην κορυφή των διήμερων επαφών θα βρεθούν τα σχέδια για νέου τύπου διασώσεις που προωθεί το Βερολίνο, η παράταση στις λήξεις των δανείων για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και η Αυστρία, η οποία αντιστέκεται στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.


Μία εβδομάδα… μερικά δισεκατομμύρια!

Στην περίπτωση της Κύπρου, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία για μία φορά ακόμα πρωτοτύπησαν λέγοντας ότι η φερόμενη καθυστέρηση (της μόλις μιας εβδομάδας) στην υπογραφή της συμφωνίας άλλαξε τα δημοσιονομικά δεδομένα του νησιού!

Παρασκηνιακά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέβαζαν συνεχώς τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων, αποκρατικοποιήσεων και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, φτάνοντας το συνολικό κόστος της διάσωσης στα 23 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεισφέρουν ούτε ευρώ παραπάνω από τα 10 δισ. και έτσι το βάρος πέφτει στους Κυπρίους.

Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, το συνολικό ύψος του κουρέματος των καταθέσεων θα αποσαφηνιστεί περί το τέλος Ιουνίου ώστε να βγαίνουν οι προσθαφαιρέσεις.

Εσωτερικά υπάρχουν φωνές (όπως του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) ότι η συνεισφορά των δανειστών πρέπει να ανέβει πάνω από τα 10 δισ., όμως η Γερμανία έχει άλλα σχέδια. Ήδη, όπως γράψαμε χθες, προωθούνται λύσεις self-funding για τις χώρες που έχουν προβλήματα.

Από την Κύπρο πάντως, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι προτίθεται να ζητήσει επιπλέον βοήθεια από την Ε.Ε. για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όπως είπε, ετοιμάζει επιστολές προς Μπαρόζο, Ντράγκι και Ρομπέι για το θέμα.

Η είδηση προκάλεσε προς στιγμήν σύγχυση και αναταράξεις στις αγορές, δεδομένου ότι δεν ξεκαθάρισε αν αναφέρεται σε στήριξη μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ή σε αύξηση του πακέτου χρηματοδότησης από την πλευρά των δανειστών. Λίγο αργότερα όμως, πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν στο Reuters ότι το δάνειο των 10 δισ. ευρώ δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση. Η Κύπρος, σημείωσαν, δεν ζήτησε περισσότερα κεφάλαια στο eurogroup. Ανάλογη διευκρίνιση έγινε και από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.


Λουξεμβούργο: Δεν μπορεί να αυξηθεί η βοήθεια για την Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, δήλωσε πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αυξήσουν την ύψους 10 δισ. ευρώ συνεισφορά τους στη διάσωση της Κύπρου, παρά τις ειδήσεις που έρχονται στο... φως σύμφωνα με τις οποίες το κόστος για τη χώρα θα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου.

"Πιστεύω πως η πολιτική θα είναι ο όγκος να παραμείνει στα 10 δισ.", τόνισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα στο Δουβλίνο.

"Γνωρίζω πως αυτήν τη στιγμή οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι κάπως υψηλότερες για την περίοδο 2013-2016, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο", πρόσθεσε.


Φέκτερ για Κύπρο: Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα βαρέλι δίχως πάτο

"Η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική για μας αλλά και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι μία δομή όπου θα προβλέπεται ότι η Κύπρος θα ορθοποδήσει. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα βαρέλι δίχως πάτο, όπου θα προσφέρεται εσαεί βοήθεια. Ούτε και το ΔΝΤ", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία επιμένει στην υπεράσπιση του τραπεζικού της απορρήτου, παρά τις ασφυκτικές ευρωπαϊκές πιέσεις. Η Μ. Φέκτερ δήλωσε πως η Αυστρία εμμένει στις θέσεις της. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν υπάρχει ανάγκη για επιβληθεί αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ε.Ε. "Η Αυστρία επιμένει στο τραπεζικό της απόρρητο. Μαχόμαστε κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Δεν περιμένω άβολες ερωτήσεις", δήλωσε.


Ντάισελμπλουμ: Το πακέτο της Κύπρου είναι 10 δισ.

"Το πρόγραμμα είναι 10 δισ. ευρώ όπως συμφωνήθηκε. Όλα τα άλλα στοιχεία του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν είτε από το bail in τραπεζών είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων ή από άλλα στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία έκπληξη εδώ", δήλωσε  ο πρόεδρος του eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δήλωσε: "Προσπαθούμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία για την παράταση της λήξεως των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Είναι πολύ σημαντικό γι' αυτές τις χώρες. Δεν αποδεικνύει ότι τα προγράμματα δεν αποδίδουν. Αποδεικνύει ότι τα προγράμματα αποδίδουν γιατί τις βοηθά να βγουν εκτός προγράμματος. Το χρειάζονται αυτό για να εξομαλυνθεί ο δρόμος εκτός προγράμματος. Αυτό τις βοηθά να αποκτήσουν και πάλι σωστή πρόσβαση στις αγορές".

Τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Σλοβενίας δεν είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε. Το μεγάλο ύψος των επισφαλών δανείων στις τράπεζες της Σλοβενίας έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά ότι η χώρα μπορεί να είναι η επόμενη -μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα- που θα ζητήσει διάσωση από την ευρωζώνη.

Όμως, ενώ οι υπουργοί οικονομικών, που συνεδριάζουν σήμερα στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του μπλοκ, η Σλοβενία δεν θα είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση.  "Η Σλοβενία δεν είναι στην ατζέντα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους, εισερχόμενος στη συνεδρίαση.


Όλι Ρεν: Δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για την Κύπρο

"Υπάρχει συνεχιζόμενη εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και δουλεύουμε μαζί τόσο με την ΕΚΤ όσο και με το ΔΝΤ για να παράσχουμε οικονομικές προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Κύπρο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν και συμπλήρωσε: "Σε αυτήν την κατάσταση υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των πρόσφατων γεγονότων που είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να παράσχει ακριβείς και σωστές προβλέψεις".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v