Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greene:Η Κύπρος ίσως σώζεται αν φύγει από ευρώ

Κατά τη Megan Greene της Maverick Intelligence, η μόνη εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης είναι μια, συμφωνημένη με την τρόικα, έξοδος από το ευρώ.

Greene:Η Κύπρος ίσως σώζεται αν φύγει από ευρώ
Οι Κύπριοι στα καφέ της Λευκωσίας δεν σταματούν να συζητούν αν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης. Κατά την Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγο της Maverick Intelligence, ίσως υπάρχει πράγματι άλλη λύση και αυτή είναι μια συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει βέλτιστη λύση για την Κύπρο η έξοδος από το ευρώ θα είναι όμως να εξασφαλίσει την συνεργασία της τρόικα των δανειστών, τονίζει η κα Greene: του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Για να υπολογίσουν σωστά αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν, οι 800.000 Κύπριοι και οι ηγέτες τους, πρέπει πρώτα να κάνουν μια απλή ανάλυση του κόστους και των πλεονεκτημάτων, για το κατά πόσον αξίζει η παραμονή στο ευρώ.

Το κόστος που θα επιφέρουν οι προϋποθέσεις του μνημονίου των 13 δισ. δολ., τονίζει η κα Greene, θα είναι τεράστιο. Ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος έχει σχεδόν καταστραφεί μέσα σε λίγες ημέρες. Οι έλεγχοι κεφαλαίων επιτείνουν την μαζική κατάρρευση της ρευστότητας και πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Ενας ακόμη μήνας τέτοιας έλλειψης ρευστότητας, θα ωθήσει πολλούς σε χρεοκοπία.

Η έξοδος από το ευρώ είναι εξίσου δύσκολη περίπτωση, αλλά θα είναι λιγότερο επίπονη αν σχεδιαστεί σωστά. Από τα μεγαλύτερα κόστη, θα είναι τυχόν στάσεις πληρωμών τραπεζικών υποχρεώσεων, έλεγχοι κεφαλαίων και κρατικό χρεοστάσιο. Η νήσος έχει ήδη βιώσει τα δύο πρώτα και πιθανότατα θα ζήσει και το τρίτο στα επόμενα 2-3 χρόνια αν παραμείνει στο ευρώ.

Η καλύτερη περίπτωση, θα είναι να συζητήσει η νήσος την έξοδό της με την τρόικα. Έτσι, θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι το νέο νόμισμα που θα εισαχθεί, η κυπριακή λίρα, θα υποτιμηθεί αρκετά και θα αυξήσει τον πληθωρισμό. Το πρόβλημα είναι σοβαρό για μια χώρα που εισάγει σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες και ενέργεια και έχει αποθέματα για ελάχιστες ακόμη εισαγωγές. Θα χρειαστεί λοιπόν «γεφυρο-δάνειο» που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες. Το ΔΝΤ υπάρχει για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Σε ένα «φιλικό» διαζύγιο, η νήσος θα μπορέσει επίσης να διαπραγματευτεί με την υπόλοιπη Ευρώπη την παραμονή της στην Ε.Ε., η οποία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει το μικρό κράτος την τουρκική απειλή.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, μέχρι σήμερα οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανειστεί 14 δισ. ευρώ από τα ELA και αν εξέλθει η νήσος από το ευρώ, αυτά θα είναι ζημιά για την ΕΚΤ. Οπότε θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό, αντί να «περάσει» τις ζημίες στις χώρες που ανακεφαλαιώνουν την ΕΚΤ, προκαλώντας την οργή τους.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες, μια συμφωνημένη έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη, ίσως είναι το μικρότερο κακό για την νήσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v