Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BlackRock: Να μπει φρένο στην ποσοτική χαλάρωση

Τη χαλιναγώγηση της ποσοτικής χαλάρωσης ζητάαπό τη Fed η BlackRock, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, κάνοντας λόγο για στρέβλωση των αγορών και κίνδυνο πυροδότησης πληθωριστικών πιέσεων.

BlackRock: Να μπει φρένο στην ποσοτική χαλάρωση
Τη χαλιναγώγηση της ποσοτικής χαλάρωσης ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ από τη Fed η BlackRock, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, κάνοντας λόγο για στρέβλωση των αγορών και κίνδυνο πυροδότησης πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Rick Rieder, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ύψους 763 δισ. δολ. για τη BlackRock ενώνει τη φωνή του με άλλους επικριτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που προβλέπουν αναταράξεις στην αγορά ομολόγων. Επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος η BlackRock τηρούσε εκ διαμέτρου αντίθετη στάση. Τώρα όμως, στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο σε περίπτωση αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Η πολιτική της Fed έχει στρεβλωτική επίδραση στις αποφάσεις κατανομής κεφαλαίων κάθε είδους και σε κάθε επίπεδο της οικονομίας» δήλωσε μιλώντας στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο και αμβλύ σφυρί για τις αγορές».

Επισημαίνεται ότι η Fed αγοράζει κάθε μήνα ενυπόθηκους τίτλους ύψους 85 δισ. δολ. Ο κ. Rieder καλεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 40 με 45 δισ. δολ μηνιαίως. Επίπεδο που θα αντιστοιχούσε απλώς στην επανεπένδυση των τίτλων που λήγουν.

Υποστηρίζει μάλιστα πως τώρα είναι η ευκαιρία για τη Fed να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η οικονομία είναι σχετικά ισχυρή» παρά το ότι η ανεργία παραμένει στο 7,6%. «Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σειρά διαρθρωτικών εμποδίων που πιθανότατα θα αντιμετωπιστούν με τον καιρό». Σε αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα, ο κ. Rieder περιλαμβάνει το κόστος του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού που ενθαρρύνει την πρόσληψη μόνο εργαζομένων ημιαπασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v