Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Η κυπριακή διάσωση φοβίζει την αν. Ευρώπη

Το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης απειλεί να προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ανατολικής Ευρώπης μέσω των εμπορικών και τραπεζικών σχέσεων, αν προκαλέσει έξοδο κεφαλαίων από την χρεωμένη νήσο.

EBRD: Η κυπριακή διάσωση φοβίζει την αν. Ευρώπη
Το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης απειλεί να προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ανατολικής Ευρώπης μέσω των εμπορικών και τραπεζικών σχέσεων, αν προκαλέσει έξοδο κεφαλαίων από την χρεωμένη νήσο, εκτιμά η European Bank for Reconstruction and Development.

Με ένα ακόμη κύμα αβεβαιότητας στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, μπορεί να προκληθεί αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και ενδεχομένως να πυροδοτηθεί εκροή «μεγάλων» καταθέσεων και χρηματοδότησης σε χώρες με πιο αδύναμες τράπεζες ή κρατικούς ισολογισμούς, σχολίασε ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, EBRD, Jeromin Zettelmeyer σε συνέντευξή του.

Η ανατολική Ευρώπη εξαρτήθηκε πολύ από τις ροές ξένων κεφαλαίων και την εύκολη πρόσβαση στις αγορές πιστώσεων και εξαγωγών, για να χρηματοδοτήσει ανάπτυξη 5% και πάνω πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

«Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι απ’όσο νομίζαμε και υπάρχουν ακόμη περισσότεροι απ’όσους νομίζαμε,» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v