Ε.Ε.: ”Ναι” σε νέα οδηγία για τις υπηρεσίες

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επαναδιατυπώσουν την οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών της Ευρώπης, ένα ζήτημα που απειλεί να προκαλέσει κρίση στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

Ε.Ε.: ”Ναι” σε νέα οδηγία για τις υπηρεσίες
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Jacques Chirac να επαναδιατυπώσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα μέτρα θα πυροδοτήσουν μαζική εισροή ξένων χαμηλόμισθων εργαζόμενων.

Η απόφαση προβλέπεται να προσφέρει στον Γάλλο πρόεδρο υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στις 29 Μαΐου. Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών στη Γαλλία, όπου οι αντίπαλοι του νέου Συντάγματος ξεπερνούν τους υποστηρικτές του.

Το ζήτημα κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας τις τελευταίες εβδομάδας και αναδεικνύει το ενδεχόμενο να απορρίψει η χώρα τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις 29 Μαΐου, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση.

Ο κ. Chirac έπεισε τους ομολόγους του ότι μια νέα οδηγία για τον κλάδο υπηρεσιών θα προστατεύσει κρίσιμους τομείς δημόσιων υπηρεσιών από τον ανταγωνισμό.

Ακόμη και οι θερμοί υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair, υποστήριξαν τις θέσεις του Chirac κατά τη διάρκεια της διήμερης οικονομικής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη των Ευρωπαίων ηγετών ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες που προτείνει η Κομισιόν πρέπει να επαναδιατυπωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v