BBVA: Πιο κοντά στην ”ιστορική” εξαγορά της BNL

Ενας από τους εγχώριους διεκδικητές της Banca Nationale del Lavoro αποσύρεται από την προσπάθεια, εξυπηρετώντας την ”ιστορική” προσπάθεια της ισπανικής BBVA για την πλήρη εξαγορά του ιταλικού οίκου.

BBVA: Πιο κοντά στην ”ιστορική” εξαγορά της BNL
Ενας από τους εγχώριους διεκδικητές της Banca Nationale del Lavoro αναμένεται να αναγγείλει από ώρα σε ώρα ότι αποσύρθηκε από την προσπάθεια, δίνοντας έτσι άλλη μια σημαντική ώθηση για την ”ιστορική” επιχείρηση εξαγοράς της ιταλικής τράπεζας από την BBVA, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας.

Την Παρασκευή η BBVA ενημέρωσε την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας ότι προτίθεται να καταθέσει προσφορά για το σύνολο των μετοχών της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. Η συμφωνία αποτιμά την Banca Nationale del Lavoro στα 7,3 δισ. ευρώ και αν επιτευχθεί θα είναι η πρώτη φορά που ξένη τράπεζα εξαγοράζει ιταλικό οίκο.

Η συμφωνία πρέπει πρώτα απ’όλα να εγκριθεί από τον κεντρικό τραπεζίτη Antonio Fazio, ο οποίος επιβάλλει βέτο στις τραπεζικές συγχωνεύσεις και προτιμά ξεκάθαρα τις συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο, παρά τις εξαγορές από ξένους.

Η BBVA θα πρέπει επίσης να υπερκεράσει και τις άλλες τράπεζες που ”χτυπάνει” την BNL, όπως την Banco Popolare di Verona e Novara. Η μικρότερη ιταλική τράπεζα διεξήγαγε συνομιλίες με ομάδα μετόχων της BNL την περασμένη εβδομάδα, αλλά φέρεται, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, να αποσύρθηκε γιατί δεν επετεύχθη συμφωνία για την τιμή της προσφοράς.

Εάν η κίνηση της BBVA επιτύχει, θα ενθαρρύνει κατά τους αναλυτές ένα κύμα εξαγορών ιταλικών τραπεζών από ξένους, ανοίγοντας μια αγορά η οποία επί μακρόν θεωρείται πολύ κλειστή.

Την BBVA ενδέχεται εξάλλου να ”προλάβει” η ολλανδική ABN Amro, η οποία μελετά την κατάθεση προσφοράς για την Banca Antonveneta, καθώς έχει έλθει σε ανταγωνιστική θέση με την ιταλική Banca Popolare di Lodi, η οποία και αυξάνει τις θέσεις της στο μετοχικό κεφάλαιο της ομοεθνούς τράπεζας.

Η ΑΒΝ έχει επίσης ειδοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα ότι ενδέχεται να καταθέσει προσφορά πλήρους εξαγοράς της Banca Antonveneta και θα συζητήσει σήμερα την προτεινόμενη στρατηγική της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v