Συμβιβαστική συμφωνία για ελλείμματα ευρωζώνης

Κατ’αρχήν συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ανοίγει το δρόμο επιβολής πιο ελαστικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων στη σύνοδο κορυφής αύριο Τρίτη.

Συμβιβαστική συμφωνία για ελλείμματα ευρωζώνης
Κατ’αρχήν συμφωνία επετεύχθη την Κυριακή το βράδυ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δραστικές μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ανοίγει το δρόμο για την συμφωνία επιβολής πιο ελαστικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων στην σύνοδο κορυφής η οποία αρχίζει αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με τη συμβιβαστική συμφωνία-ορόσημο, η Γερμανία –η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την υπογραφή των μεταρρυθμίσεων- έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το κόστος της επανενοποίησης ως δικαιολογητικό για την καταπάτηση του ορίου του ελλείμματος επί του προϋπολογισμού της.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τον Γερμανό καγκελάριο Gerhard Schröder, που έτσι θα αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις εξαιτίας της καταπάτησης πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σε αντάλλαγμα το Βερολίνο συμφώνησε να μην επιμείνει στην εκστρατεία υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επίβλεψη της εφαρμογής του Συμφώνου.

Οι ”σκληροπυρηνικοί” υπερασπιστές του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, εξασφάλισαν από τη Γερμανία τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιήσει το ”παράθυρο” αποφυγής των κυρώσεων μόνον εφόσον το έλλειμμά της αποδειχθεί ”ελαφρώς και παροδικά” πάνω από το όριο του 3%.

Οι υπουργοί Οικονομικών επιθυμούσαν ιδιαίτερα να έχουν συμφωνήσει στην κατ’αρχήν συμφωνία χαλάρωσης του Συμφώνου πριν από τη διήμερη οικονομική σύνοδο της Ε.Ε. που αρχίζει αύριο Τρίτη. Ο προεδρεύων πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι δεν περιμένει ιδιαίτερες δυσκολίες στην έγκριση των πιο ελαστικών κανόνων του Συμφώνου από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη συμφωνία δεν μεταβάλλονται ”οι θεμελιώδεις αρχές” που στηρίζουν το ευρώ, αλλά ενδυναμώνεται η επίδραση του Συμφώνου στον οικονομικό κύκλο. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες των μελών της Ε.Ε. για να τεθούν σε ισχύ.

Σε υπουργικό επίπεδο συμφωνήθηκε να επιτρέπεται στις χώρες της ευρωζώνης να ξεπερνούν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ για το έλλειμμα όταν η ανάπτυξη είναι υποτονική ή έχουν εκδηλωθεί ”σχετικοί παράγοντες” όπως το κόστος επανενοποίησης της δυτικής με της ανατολικής Γερμανίας.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να δοθεί στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα χρονική παράταση δύο χρόνων για να επιστρέψουν κάτω από το όριο, παράταση που υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί σε δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v