Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση είναι μεταδοτική για... Σλοβενία

Η πρώτη χώρα που βάζει υποψηφιότητα να ακολουθήσει την Κύπρο είναι η Σλοβενία. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και το μήνυμα που στέλνουν τα ομόλογα. Η δημοσιονομική εικόνα και οι τράπεζες.

Η κρίση είναι μεταδοτική για... Σλοβενία
Η Σλοβενία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της έκρηξης των αποδόσεων στα κρατικά της ομόλογα. Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα την περίπτωση της Κύπρου. Τα ασφάλιστρα κινδύνου, γνωστά ως CDS ανέβηκαν στις 387 μονάδες έναντι μόλις 262 στις 25 Μαρτίου.

Οι ανησυχίες ότι η σλοβένικη οικονομία θα έχει την ίδια μοίρα με την κυπριακή εξαιτίας του αδύναμου τραπεζικού της τομέα έχει φύγει από τη σφαίρα της συζήτησης. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της πλέον ξεπερνούν τις μακροπρόθεσμες λήξεις, δείχνοντας ότι οι κερδοσκόποι καραδοκούν.

Η εκτίμηση ότι η χώρα ίσως χρειαστεί πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της άρχισε να «παίζει πιο δυνατά», παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σε προγενέστερες περιπτώσεις ανάλογων διαψεύσεων, δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος και τελικά το θέμα της βοήθειας τέθηκε επί τάπητος.

Από τη μια πλευρά, η οικονομία της Σλοβενίας δεν έχει ομοιότητες με την κυπριακή. Το ΑΕΠ της Σλοβενίας είναι σχεδόν διπλάσιο από το κυπριακό. Πέρυσι το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 35 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος είναι στα επίπεδα του 53% του ΑΕΠ και οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 60% όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο μέγεθος ξεπερνά το 90%. Τα ελλείμματα είναι πολύ μικρότερα και το ισοζύγιο πληρωμών εμφανίζει μικρό μεν, πλεόνασμα δε.

Μια όμως βασική ομοιότητα των δύο χωρών είναι το πρόβλημα τους έχει τις ίδιες ρίζες: το τραπεζικό τους σύστημα. Φαίνεται ότι, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η κρίση δεν οφείλεται στο υψηλό χρέος και τα κρατικά ελλείμματα. Ο αδύναμος κρίκος είναι ο τραπεζικός τομέας.

Η τραπεζική αδυναμία όμως δεν είναι μόνο πρόβλημα της Σλοβενίας αφού και η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών πυροδοτεί ταχύτατα το μίγμα των ανησυχιών των αγορών. Η πεντα-κομματική κυβέρνηση της χώρας έχει δείξει ότι σε βασικά θέματα, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, εμφανίζει «δυσκολίες».

Η πίεση αρχίζει και μεγαλώνει με τις αγορές να έχουν την άποψη ότι θέμα είναι σοβαρό, μιας και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων της χώρας ανήλθαν κοντά στο 7%, υψηλότερα και από τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, στοιχείο «καμπανάκι» για τη φερεγγυότητα μιας οικονομίας.

Η αντεστραμμένη καμπύλη στις αποδόσεις των ομολόγων, δηλαδή η καμπύλη όπου οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ξεπερνούν τις πιο μακρινές, ερμηνεύεται από τους οικονομολόγους ως σημάδι υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας και κάτι ανάλογο είχε συμβεί τόσο στην ελληνική περίπτωση όσο και στην περίπτωση της Κύπρου.


Οι διαφορές

Από την άλλη πλευρά όμως, τα γενικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού τομέα της Σλοβενίας και της Κύπρου δεν είναι κοινά. Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Σλοβενίας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι 1,7 φορές ενώ στην Κύπρο η αντίστοιχη σχέση ήταν 7 φορές όταν η κυπριακή οικονομία κατέρρευσε. Μια ακόμα σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η πλειονότητα των καταθέσεων των σλοβενικών τραπεζών ανήκουν σε Σλοβένους και όχι σε κάτοικους εξωτερικού.

Το στοιχείο που ίσως δημιουργεί deja vu στις δύο περιπτώσεις Σλοβενίας και Κύπρου είναι ότι η κυβέρνηση στη Σλοβενία έχει ήδη δημιουργήσει μια κακή τράπεζα για να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία από τις πιο αδύναμες τράπεζες. Η κακή τράπεζα που έχει δημιουργηθεί είναι σε θέση να «τραβήξει» έως και 4 δισ. ευρώ, σχεδόν 10% του ΑΕΠ της χώρας, και ήδη το 1,5 δισ. ευρώ έχει φύγει.

Για αυτό ακριβώς το λόγο πολλοί λοιπόν εκφράζουν την άποψη ότι η Σλοβενία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με την Κύπρο, αφού το 2011 η Κύπρος είχε ήδη λάβει ένα δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που είχε και ένα χρόνο αργότερα ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε.

Η Σλοβενία δεν συζητά για την ώρα για κάποιο σχέδιο διάσωσης και μάλιστα το αρνείται πεισματικά. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και σε εκείνη της Σλοβενίας, η πολιτική τελικά θα παίξει τον πρώτο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ωστόσο, όπως έδειξε η ελληνική περίπτωση και ίσως λιγότερο η κυπριακή, όσο οι «επενδυτές» πιέζουν τις τιμές των ομολόγων και αυξάνονται οι αποδόσεις, οδηγώντας τα CDS κάθε μέρα και υψηλότερα, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα να αναγκαστεί η -σχετικά νέα- κυβέρνηση της Σλοβενίας να ζητήσει βοήθεια.
 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v