Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Facebook: Φόρο $1,1 δισ. θα πληρώσει ο Zuckerberg

Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο του Facebook δημιούργησε για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο μια περιουσία με λογιστική αξία κοντά στα 13 δισ. δολάρια -αλλά και φορολογική υποχρέωση που φτάνει στα 1,1 δισ. δολ.

Facebook: Φόρο $1,1 δισ. θα πληρώσει ο Zuckerberg
Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο του Facebook δημιούργησε για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg μια περιουσία με λογιστική αξία κοντά στα 13 δισ. δολάρια -αλλά και φορολογική υποχρέωση που φτάνει στα 1,1 δισ. δολ.

Το βαρύ «ραβασάκι» από την εφορία που έλαβε ο νεαρός κ. Zuckerberg προήλθε από την απόφασή του τον Μάιο να αυξήσει το μερίδιό του στο Facebook. Την ημέρα των αρχικών δημόσιων εγγραφών της κοινωνικής ιστοσελίδας, ο κ. Zuckerberg εκτέλεσε stock option και αγόρασε 60 εκατ. μετοχές Facebook στην τιμή «λαχείο» των 6 σεντς έκαστη.

Η εφορία αντιμετωπίζει αυτές τις μετοχές (ακόμη κι αν δεν πουληθούν ποτέ) ως τακτικό εισόδημα, την στιγμή που θα εκτελεστεί το δικαίωμα.

Για τον κ. Zuckerberg αυτό σημαίνει ότι δήλωσε για το περσινό έτος εισόδημα 2,3 δισ. δολ. από τα stock options του και μόνο. Μαζί με τον ανώτατο ομοσπονδιακό φόρο 35% και τον ανώτατο φόρο της πολιτείας της Καλιφόρνια στο 13,3%, ο συντελεστής φορολόγησης του ιδιοκτήτη του διάσημου κοινωνικού δικτύου ανέρχεται στο 48,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v