Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Καθυστερεί απόφαση για κυπριακές τράπεζες

Η ΕKT αναμένεται να καθυστερήσει την απόφαση για το αν θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ΕLA, καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

EKT: Καθυστερεί απόφαση για κυπριακές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να καθυστερήσει την απόφαση για το αν θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες με κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί στην Κύπρο ως το τέλος της εβδομάδας και στις 25 Μαρτίου οι τράπεζες θα είναι κλειστές λόγω της εθνικής εορτής, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να ψηφίσει στη σημερινή της συνάντηση για το αν πρέπει να παρατείνει ή να διακόψει τον ELA για τις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η καθυστέρηση δίνει στην κυπριακή κυβέρνηση και στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πέντε ακόμα μέρες για να ετοιμάσουν μια συμφωνία και να αποτρέψουν τη διάλυση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να εξαναγκάσει την Κύπρο σε κατάρρευση προτού ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυπριακές τράπεζες βασίζονται στη χρηματοδότηση από τον ELA από όταν αποκόπηκαν τον Ιούνιο από το σύστημα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, μετά την υποβάθμιση της χώρας σε junk από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να εγκρίνει τα δάνεια του ELA, συμφώνησε σε δίμηνη παράταση τον Ιανουάριο και αναμενόταν να λάβει νέα απόφαση στη σημερινή συνάντηση, υποστήριξε μια από τις πηγές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v