Βρετανία, Γερμανία προς εκδόσεις 50ετών ομολόγων

Η Βρετανία και η Γερμανία αναμένεται να ακολουθήσουν στο δρόμο που χάραξε η Γαλλία εκδίδοντας ομόλογο 50ετούς διάρκειας, καθώς οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιχειρούν να ”κλειδώσουν” σε χαμηλά επιτόκια.

Βρετανία, Γερμανία προς εκδόσεις 50ετών ομολόγων
Η Βρετανία και η Γερμανία αναμένεται να ακολουθήσουν στο δρόμο που χάραξε η Γαλλία εκδίδοντας ομόλογο 50ετούς διάρκειας, καθώς οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιχειρούν να ”κλειδώσουν” σε χαμηλά επιτόκια, σε μια εποχή μάλιστα που τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν έντονα μακροπρόθεσμες επενδυτικές λύσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, αναμένεται ευρύτατα ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας θα αναγγείλει πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων της στερλίνας μακράς διάρκειας, για πρώτη φορά σε μισό αιώνα και πλέον. Η αναγγελία αναμένεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη, με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να παραγγείλει έκθεση για τις προοπτικές 50ετούς έκδοσης.

Αυτές οι μακράς διάρκειας εκδόσεις στην Ευρώπη έρχονται σε αντίθεση με την πρακτική που επικρατεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το αμερικανικό δημόσιο ανέστειλε την 3εισαγωγή 30ετούς ομολόγου το 2001, όταν ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός.

Σήμερα ο αμερικανικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός αλλά το υπουργείο παραμένει αντίθετο σε επανεισαγωγή των τίτλων. Οι επενδυτές πάντως και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, καλωσορίζουν την τάση προς τις εκδόσεις μακράς διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v