Merit: Η βασίλισσα των αγορών ξανά στο θρόνο της

Δεν αποκλείει η Merit ΑΧΕΠΕΥ να υπάρξει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ποσοστό ανόδου στις τιμές των μετοχών στη Wall Street, ενώ επισημαίνει ότι αν τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους τα σημερινά P/E ίσως αποδειχθούν συντηρητικά.

Merit: Η βασίλισσα των αγορών ξανά στο θρόνο της
των Δ. Λευτάκη, Ανδρ. Καραλή*

Η αναφορά του Labor Department, την περασμένη Παρασκευή, πάνω στην κατάσταση της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν αν μη τι άλλο ενθαρρυντική: 262,000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων κατά 37,000 (!).

Η αύξηση αυτή προήλθε από αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την ιδιωτική παροχή υπηρεσιών αλλά και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η κατά 55,000 νέες θέσεις εργασίας αύξηση στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, όμως, ήταν η μεγαλύτερη ”επιτυχία” που σημειώθηκε στον τομέα της απασχόλησης τους τελευταίους 9 μήνες.

Οι αγορές κεφαλαίου και χρήματος χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή αντιδρώντας θετικά. Ειδικά στο χρηματιστήριο είδαμε τους αγοραστές να ωθούν τον Dow Jones και τον S&P 500 σε νέα υψηλά 4ετίας. Βέβαια, ενώ ο Dow στις 11.000 μονάδες βρίσκεται μόλις 6% χαμηλότερα από το υψηλό του 2000, ο S&P 500 απέχει ακόμα 20% και ο Nasdaq ...μόλις 60%.

Για την ώρα, φαίνεται πως οι επενδυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα ”αύξησης-των-επιτοκίων-κατά-25-μονάδες-βάσης-τη-φορά”.

Η αγορά είναι σχεδόν σίγουρη, μπορούμε να πούμε, ότι το μίγμα πραγματικής ανάπτυξης και μέτριων πληθωριστικών πιέσεων οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της FOMC, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και απ’ εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί πιθανότατα με πιο αραιές αυξήσεις, δηλαδή αναμένεται να παραμείνουν σταθερά τον Αύγουστο, να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο, να μείνουν ως (θα) έχουν τον Νοέμβριο και τέλος να αυξηθούν για μία ακόμη φορά το Δεκέμβριο.

Αποτέλεσμα; Επιτόκια στο 3,75% από 2,5% σήμερα, με πέντε αυξήσεις εντός της χρονιάς. Και για το 2006; Ίσως να ”περισσεύουν” άλλες 50 μονάδες βάσης για περαιτέρω αύξηση. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβούμε σε εκτιμήσεις. Γενικά πάντως, κυριαρχεί η αίσθηση ότι στην περιοχή του 3,5-4,0% τα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας μόνο μήνας ισχυρής αύξησης της απασχόλησης, πάντως, για να επανέλθουμε, δε μονιμοποιεί ούτε σταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί βέβαια ενθαρρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την προοπτική ισχυροποίησης την καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της ιδιωτικής κατανάλωσης γενικότερα.

Στόχος η διατήρηση της αύξησης του ατομικού εισοδήματος σε επίπεδα κοντά στο 3% για το 2005 και το 2006. Την ίδια στιγμή, στόχος για τον πληθωρισμό παραμένει η περιοχή μεταξύ 1,75-2,25%. Βιομηχανική ανάπτυξη υπάρχει και η παραγωγικότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν τα επιτόκια ακολουθήσουν την πορεία που προαναφέραμε, ενδέχεται οι σημερινοί πολλαπλασιαστές κερδών, τα γνωστά μας P/E, να αποδειχθούν συντηρητικοί.

Αν αυτό συνδυαστεί με την αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας του S&P 500 κατά 10% το 2005 και 6% το 2006, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ποσοστό ανόδου στις τιμές των μετοχών.

* Ο Δ. Λευτάκης είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Ανδρ. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v