Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Από Q2 τα νεότερα για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης το β΄ τρίμηνο του 2013.

Nomura: Από Q2 τα νεότερα για τα επιτόκια της ΕΚΤ
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, αναφέρει στο report της η Nomura. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τους F.T., η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75%, για ένατο συνεχόμενο μήνα, το επιτόκιο αναφοράς της, παρότι είναι πιθανόν να υπάρξει επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, γράφει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Μ. Draghi και τους συνεργάτες του θα είναι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως στην πιο πρόσφατη ομιλία του ο Μ. Draghi απέφυγε να κάνει κάποια ξεκάθαρη αναφορά στην κατάσταση της Ιταλίας, όμως δήλωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα όρια στο τι μπορεί να πρέπει να στοχεύσει η νομισματική πολιτική».

Σύμφωνα με τη Nomura, εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (πιθανότητα 70%), παρά τις χαμηλότερες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Αν η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων δεν ληφθεί με ισχυρή πλειοψηφία ή ακόμα και ομοφωνία, αυτό θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης το β΄ τρίμηνο του 2013, γεγονός που συνάδει με το βασικό σενάριο του διεθνούς οίκου για χαμηλότερα επιτόκια τον Ιούνιο.

Η Nomura εξακολουθεί να αναμένει διατήρηση των κινδύνων για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές, που πηγάζει από τις ιταλικές εκλογές. Οι κίνδυνοι για την προοπτική της εξέλιξης τιμών πιθανότατα θα συνεχίσουν να θεωρούνται «σε γενικές γραμμές εξισορροπημένοι», αν και ο οίκος θεωρεί πως η όποια στροφή ή αλλαγή χροιάς στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το β΄ τρίμηνο.

Το μήνυμα για την Ιταλία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο πρόγραμμα ΟΜΤ, θα επαναλαμβάνει το τελευταίο μήνυμα του Δ.Σ. της ΕΚΤ, και ειδικότερα ότι τα ΟΜΤ έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένους όρους προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιονομική κυριαρχία.

Αν και τα πρόσφατα σχόλια του μέλους της ΕΚΤ, Coeure, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια ανακοίνωση για το συλλογικό πλαίσιο στήριξης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Nomura αμφιβάλλει για το αν θα υπάρξει ανακοίνωση αυτήν την εβδομάδα, εκτιμώντας πως οι όποιες ενέργειες σε αυτό το μέτωπο θα μεταφερθούν στο β΄ τρίμηνο.


Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού

Όπως επισημαίνει η Nomura, η WSJ φιλοξενεί άρθρο αναφορικά με τα βασικά σημεία της δημοσιοποίησης από την ΕΚΤ των επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού του Ιανουαρίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ευρωζώνη.

Ο οίκος εκτιμά πως τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μικτή ανάπτυξη στις χώρες, όμως σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι σε πολλές χώρες τα κανάλια μεταφοράς χρημάτων εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα και πως δεν περνούν στην πραγματική οικονομία τα χαμηλότερα επιτόκια.

Τα στοιχεία αναφορικά με τα επιτόκια που επιβάλλονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν πως στην Ιταλία και την Ισπανία το κόστος νέου δανεισμού είναι οριακά υψηλότερο. Για επιχειρήσεις με έως 5 υπαλλήλους τα επιτόκια στην Ιταλία αυξήθηκαν στο 5,68% από 5,66% τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 5,70% σε 5,98%. Στην Αυστρία και στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 2,70% και 2,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v