Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημητριάδης: Εισφορά αλληλεγγύης αντί για κούρεμα

Η Κύπρος μπορεί να εισαγάγει έναν ειδικό φόρο αλληλεγγύης στα έσοδα από τόκους και να συγκεντρώσει 4,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις για να χρηματοδοτήσει ένα δικό της πακέτο διάσωσης, ανέφερε ο Π. Δημητριάδης.

Δημητριάδης: Εισφορά αλληλεγγύης αντί για κούρεμα
Τη συγχώνευση των εν Ελλάδι θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών, την εισαγωγή φόρου αλληλεγγύης και τη συγκέντρωση 4,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις πρότεινε την Τρίτη ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος διάσωσης.

Σε συνέντευξή του στην WSJ, o Πανίκος Δημητριάδης τάχθηκε ενάντια στη χρήση πιο ριζικών μέτρων, όπως η επιβολή κουρέματος στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Αναλυτικά, υποστήριξε ότι ένας τρόπος για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών είναι η μείωση του συνολικού μεγέθους του τραπεζικού συστήματος, τα στοιχεία ενεργητικού του οποίου είναι επτά φορές μεγαλύτερα από την εθνική οικονομία.

"Η μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος κατά 20% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια είναι εφικτή", σημείωσε.

Στα μέτρα που πρότεινε περιλαμβάνονται η συγχώνευση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζικών στην Ελλάδα σε μία ενιαία θυγατρική και η πώληση των ξένων θυγατρικών σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε την ιδέα εισαγωγής ενός αναδρομικού φόρου στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. "Οποιοδήποτε αναδρομικό μέτρο σημαίνει εξαπάτηση των πολιτών" σημείωσε.

"Η φορολόγηση 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα για την κυβέρνηση", ανέφερε, υπολογίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει ως και 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο "θα εφαρμοστεί μόνο για τρία χρόνια, όσο και το χρονοδιάγραμμα για μια διεθνή διάσωση", σημείωσε.  

Εν τω μεταξύ, ο κ. Δημητριάδης προέβλεψε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν "4,5 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση", τα 3 δισ. ευρώ από την πώληση τραπεζικών μετοχών και το 1,5 δισ. ευρώ από την πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v