Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κυβέρνηση η Ιταλία

Πρόθυμος να προχωρήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε ο Μπερσάνι. Δεν συνεργάζεται με Μόντι ο Μπερλουσκόνι. Σχηματισμό κυβέρνησης ζητούν το Βερολίνο και η Κομισιόν. Αρνητική αντίδραση από αγορές.

Ψάχνει κυβέρνηση η Ιταλία
Ο κύκλος των μετεκλογικών διεργασιών άνοιξε χθες στην Ιταλία με τη δήλωση του ηγέτη της κεντροαριστεράς, Λουίτζι Μπερσάνι, ότι είναι πρόθυμος να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο και η Κομισιόν ζήτησαν από την Ιταλία να δεσμευτεί στις συμφωνίες που έχει κάνει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας την ανάγκη για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας κος Ναπολιτάνο μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπως είχε προγραμματιστεί προ των εκλογών, και θα έχει ραντεβού με την Α. Μέρκελ.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι αγορές έστειλαν το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, καθώς τα ιταλικά spreads σημείωσαν ανοδική τροχιά, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου είχε πτώση 5%.

Αναλυτές της Citi και της JP Morgan προέβλεψαν ότι οι πιθανότητες να κλιμακωθούν οι πιέσεις στα ιταλικά spreads τις ερχόμενες εβδομάδες είναι αυξημένες, παρομοιάζοντας το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών με αυτό των ελληνικών τον Μάιο του 2012.  Εν τω μεταξύ, με υποβάθμιση της Ιταλίας προειδοποίησε η Moody's.
 
Καμπανάκι της Moody's για υποβάθμιση

Το ατελέσφορο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία είναι πιστωτικά αρνητικό διότι εγείρει την πιθανότητα νέων εκλογών, παρατείνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, σχολιάζει η Moody's.

"Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας στην περίπτωση επιπλέον σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της ή δυσκολιών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", αναφέρει ο οίκος.

"Μια επιδείνωση στους όρους χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα νέων, σημαντικών εγχώριων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σοκ από την κρίση της ευρωζώνης επίσης θα ασκούσε πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση της Ιταλίας".

Σημειώνεται ότι η Moody's από τον Ιούλιο του 2012 αξιολογεί την Ιταλία με Baa2 και αρνητικό outlook.


S&P: Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την αξιολόγηση

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δεν επηρεάζεται άμεσα από το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης θα αποτελέσουν κλειδί στην αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας, επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι η S&P έχει αρνητικό outlook στο κρατικό χρέος της Ιταλίας και αξιολογεί τη χώρα με ΒΒΒ+.


Μπερσάνι: Εμείς θα προχωρήσουμε για σχηματισμό κυβέρνησης

Την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξέφρασε την Τρίτη ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς, Λουίτζι Μπερσάνι, λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Σίβλιο Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο κ. Μπερσάνι ανέφερε ακόμα ότι η κεντροαριστερή συμμαχία δεν κέρδισε τις εκλογές, αν και ήρθε στην πρώτη θέση, και τόνισε ότι πίσω από το αποτέλεσμα βρίσκονται τα μέτρα λιτότητας.


Μπερλουσκόνι: Αποκλείει συνεργασία με Μόντι

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροαριστερά.

"Δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη η Ιταλία, πρέπει να αναλογιστούμε", δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να θυσιάσουν κάτι για το κοινό καλό.

Απέρριψε, όμως, ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι η δική του πολιτική λιτότητας οδήγησε σε ύφεση την Ιταλία. Τόνισε, μάλιστα, πως και το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην πολιτική αυτή.


Κομισιόν: Η Ιταλία χρειάζεται ατζέντα ανάπτυξης και απασχόλησης

Η Ιταλία χρειάζεται ατζέντα για την ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης ώστε να μειωθεί το μη βιώσιμο επίπεδο χρέους, δηλώνει η Κομισιόν μία ημέρα μετά το αιφνιδιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα.

"Οι αγορές είναι ελεύθερες να αντιδράσουν όπως θέλουν. Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές και στην ικανότητά τους να βρουν και να εδραιώσουν την απαραίτητη πολιτική πλειοψηφία που θα προχωρήσει σε ατζέντα ανάπτυξης και απασχόλησης, γιατί αυτό χρειάζεται η Ιταλία ώστε να μειωθεί το μη βιώσιμο επίπεδο του χρέους της", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαϊγί κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.


Βερολίνο προς Ρώμη: Σχηματίστε κυβέρνηση

Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για το ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

"Δεν είστε Ελλάδα, η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές", λέει στη Repubblica ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.


Προειδοποιητικό μήνυμα από τις αγορές

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο ολοκλήρωσε μια δραματική συνεδρίαση με απώλειες 5% για τον ΜΙΒ στις 15.552 μονάδες. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,3040 δολ., ενώ έντονη είναι η αναστάτωση και στην αγορά ομολόγων.

Τα γερμανικά bunds εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Στον αντίποδα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε έως και το 4,88%, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως μπορεί να φθάσει έως και το 5,50%, επίπεδο που είχε να δει από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012.


Citi: Θα αυξηθούν οι πιέσεις στα ιταλικά spreads

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι αρνητικό για την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία και παρατείνει το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη, εκτιμά η Citi σε σημερινή της έκθεση.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η υψηλή πολιτική αβεβαιότητα που αναμένεται να διατηρηθεί την ερχόμενη περίοδο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνει, η αξιοσημείωτη δυναμική του Μπέπε Γκρίλο και η απογοητευτική απόδοση του Μάριο Μόντι αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα κατά της λιτότητας, καθιστώντας πιο δύσκολες τις περαιτέρω προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια ώρα, η απουσία μιας συνεκτικής πολιτικής ηγεσίας μπορεί να περιπλέξει τη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Citi, προβλέποντας ότι θα αυξηθούν τα ιταλικά spreads τις επόμενες εβδομάδες.


JP Morgan: Θυμίζει Ελλάδα το ιταλικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών έχει πολλές ομοιότητες με αυτό των ελληνικών εκλογών τον Μάιο του 2012, αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η ψήφος διαμαρτυρίας στον Μπέπε Γκρίλο δεν διαφέρει από την ψήφο διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τους Έλληνες στις κάλπες για δεύτερη φορά.

Η JP Morgan υπενθυμίζει ότι μετά τις ελληνικές εκλογές οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 32 μονάδες βάσης, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ διολίσθησαν κατά 3% - 7% και τα spreads τις περιφέρειας αυξήθηκαν κατά 10% - 20%.

Προσθέτει ωστόσο ότι σε αντίθεση με τον Μάιο του 2012 η ΕΚΤ έχει συγκροτήσει τον μηχανισμό επαναγοράς ομολόγων (OMT), γεγονός που θα περιορίσει τη διεύρυνση των spreads στα ακραία επίπεδα της περασμένης χρονιάς.

Α.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v