”Αγρια μάχη” κρύβει η διαφωνία Rosneft-Gazprom

Μια άγρια διαμάχη για τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας αποκαλύπτεται, καθώς η Rosneft και η Gazprom ανακοίνωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στους όρους της συγχώνευσης που είχαν αναγγείλει μόλις μια μέρα πριν δημοσίως στην κρατική τηλεόραση.

”Αγρια μάχη” κρύβει η διαφωνία Rosneft-Gazprom
Μια άγρια πολιτική και επιχειρηματική διαμάχη για τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας εκτυλίσσεται, καθώς η Rosneft και η Gazprom, δύο όμιλοι που απολαμβάνουν την κρατική υποστήριξη, ανακοίνωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στους όρους της συγχώνευσης που είχαν αναγγείλει μόλις μια μέρα πριν δημοσίως στην κρατική τηλεόραση.

Η Rosneft, πρόεδρος της οποίας είναι ο Igor Sechin, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κρεμλίνου, κατηγόρησε την Gazprom ότι παραποίησε τους όρους που είχαν ανακοινωθεί για τη συμφωνία και ότι οι όροι που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μια μέρα πριν ο Miller είχε εμφανιστεί μαζί με τον Sergei Bogdanchikov, CEO της Rosneft, να χαιρετίζει ”μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές συγχωνεύσεις στην ιστορία της Ρωσίας”.

Ο Miller σε εκείνη τη συνέντευξη δήλωσε ότι το 100% της Rosneft θα απορροφηθεί στην Gazprom και ότι η Yuganskneftegas, η μονάδα παραγωγής της Yukos που κατέληξε στα χέρια της Rosneft ύστερα από μία άκρως διαφιλονικούμενη δημοπρασία, θα καταστεί μια ξεχωριστή εταιρία με επικεφαλής τον Bogdanchikov, ο οποίος πράγματι δεν διέψευσε τις δηλώσεις Miller.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η Rosneft ανακοίνωσε ότι η δήλωση καθρεφτίζει τις απόψεις του Miller, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στην Gazprom και να παραμείνει μια νομικά και οικονομικά ανεξάρτητη επιχείρηση.

Όπως σχολιάζουν οι ”Financial Times”, οι δηλώσεις καταδεικνύουν την άγρια μάχη που διεξάγεται ανάμεσα στις δύο ”φράξιες” στο Κρεμλίνο: εκείνη την οποία οδηγεί ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κρεμλίνου και επικεφαλής της Gazprom, και εκείνη που καθοδηγεί ο Sechin, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν και ο βασικός υποκινητής της επίθεσης στη Yukos.

Παρατηρητές, πάντως, εκφράζουν έκπληξη που δεν κατάφερε ο Πρόεδρος Putin να επιλύσει την κρίση μεταξύ των αξιωματούχων του.

Η Rosneft αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης ήταν ένα λάθος και δεν την ενέκρινε ο κ. Bogdanchikov, ”ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές”. Οι διατυπώσεις του ανακοινωθέντος, πάντως, γεννούν ερωτηματικά για το μέλλον του Bogdanchikov.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v