Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση 0,6% στην ευρωζώνη το δ΄τρίμηνο

Βαθύτερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η ύφεση στην ευρωζώνη. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9% για το 2012. Οι αναλυτές έβλεπαν μείωση 0,4%. Ανησυχητική η εικόνα σε Γαλλία, Γερμανία.

Ύφεση 0,6% στην ευρωζώνη το δ΄τρίμηνο
Βαθύτερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η ύφεση στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, η ευρωζώνη κατέγραψε ύφεση 0,9%, που είναι και η μεγαλύτερη από το 1995, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν αντιθέτως ύφεση 0,4%. Τώρα τονίζουν πως η πτωτική πορεία δεν έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις μόνο για την περιφέρεια, αλλά και ο πυρήνας της ευρωζώνης έχει βυθιστεί στο κόκκινο.

Σε ύφεση η Γερμανία και η Γαλλία

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη Γερμανία από το 2009 και αποδίδεται κυρίως στην αποδυνάμωση των εξαγωγών προς τα τέλη του έτους. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4%.

«Το συγκριτικά αδύναμο διεθνές εμπόριο ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη μείωση της οικονομικής απόδοσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι οι εισαγωγές προϊόντων», αναφέρει η γερμανική στατιστική υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συμπληρώνει 12 μήνες ύφεσης, εξέλιξη που φέρνει τη Γαλλία και εκτός δημοσιονομικών στόχων. Ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ayrault, παραδέχθηκε μία ημέρα νωρίτερα ότι η χώρα ενδέχεται να μην πετύχει φέτος τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Ο ευρωπαϊκός Νότος

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ξεχωρίζει η κακή εικόνα που καταγράφεται στην Πορτογαλία. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,8% σε ετήσια. Στην Ιταλία, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,7% για το 2012, ενώ στην Ισπανία η ύφεση υπολογίζεται στο 0,7% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους και στο 1,8% για το 2012.

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν και τα στοιχεία για την Κύπρο, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v