Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: "Βλέπει" νέο πρόγραμμα για Πορτογαλία

Η επιστροφή της Πορτογαλίας στην αγορά, με ένα πενταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, σχολιάζει η Fitch.

Fitch: Βλέπει νέο πρόγραμμα για Πορτογαλία
Η επιστροφή της Πορτογαλίας στην αγορά, με ένα πενταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, σχολιάζει η Fitch Ratings.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η συμφωνία αυτή ολοκληρώνει την τρίτη φάση της προετοιμασίας της Πορτογαλίας για επανάκτηση πλήρους πρόσβασης στην αγορά, από την άποψη ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης των δημοσιονομικών της στις αγορές ομολόγων ή εντόκων, προχωρώντας τακτικά σε εκδόσεις διαφόρων λήξεων.

Η πρώτη φάση αφορούσε την αύξηση του μεγέθους και της ωρίμανσης της έκδοσης του εντόκου γραμματίου, στην οποία προχώρησε τον Απρίλιο του 2012. Η δεύτερη αφορούσε μια συναλλαγή για την επιμήκυνση ορισμένων λήξεων ομολόγων, κάτι που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο θετικό momentum, σημειώνει η Fitch, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ωστόσο, τονίζει η Fitch, η επανάκτηση πλήρους πρόσβασης στην αγορά παραμένει πρόκληση για την Πορτογαλία, λόγω των τεράστιων χρηματοδοτικών αναγκών και του συνεχιζόμενου υψηλού risk premium, που υποδηλώνει ένα ασταθές υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Το βασικό σενάριο του οίκου εξακολουθεί να προβλέπει ότι η Πορτογαλία δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στην αγορά μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης και, έτσι, θα χρειαστούν νέα χρηματοδοτική στήριξη και ένα νέο πρόγραμμα.

Η έκδοση ομολόγων της Τετάρτης δημιουργεί την πιθανότητα η Πορτογαλία να στηριχθεί μέσω του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ όταν αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβασή της στις αγορές, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο υπό ποιους όρους θα χρησιμοποιηθεί το ΟΜΤ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι αγορές ΟΜΤ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηριχθεί η πρόσβαση της Πορτογαλίας σε χρηματοδότηση από την αγορά, σε συνδυασμό με ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η ίδια η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι «ένας απαραίτητος όρος» για τις αγορές μέσω ΟΜΤ είναι οι αυστηροί όροι που συνοδεύουν το αρμόζον πρόγραμμα του EFSF-ESM.

Η πτώση στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων και η επιτυχημένη έκδοση υποδηλώνουν ότι ο μετριασμός της κρίσης της ευρωζώνης έχει θετικό αποτέλεσμα στη θέση της Πορτογαλίας σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της.

Η πορτογαλική οικονομία, όμως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως το αδύναμο οικονομικό outlook που περιπλέκει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.

Προκειμένου η χώρα να πετύχει βιώσιμα δημοσιονομικά μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να λάβει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Επίσης, τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν σημαντικά και έτσι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα ή μια ουσιαστική αστοχία στη δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να ασκήσει αρνητικές πιέσεις στην αξιολόγηση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v