Nomura: Λύση χωρίς PSI για την Κύπρο

Η Nomura υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί, και κατά πάσα πιθανότητα, θα επιλυθεί χωρίς κάποια μορφή αναδιάρθρωσης ή άλλες δραστικές λύσεις. Τo πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου.

Nomura: Λύση χωρίς PSI για την Κύπρο
Η Nomura υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί, και κατά πάσα πιθανότητα, θα επιλυθεί χωρίς κάποια μορφή αναδιάρθρωσης ή άλλες δραστικές λύσεις, όπως haircuts στις καταθέσεις, παρά την πολυπλοκότητά του.

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς πραγματική πρόοδο στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και πλέον η όποια πρόοδος αναμένεται αφού ο νέος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του, εκτιμά η Nomura.

Η καθυστέρηση λήψης των αποφάσεων από την ΕΕ σχετίζεται και με τις γερμανικές εκλογές, καθώς όλα τα γερμανικά πολιτικά κόμματα εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με πιθανές δραστηριότητες «ξεπλύματος χρήματος» και ύποπτες σχέσεις με τη Ρωσία, εξηγεί η Nomura.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανησυχεί για τη διαχειρισιμότητα του χρέους και φαίνεται να έχει προτείνει ακόμη και τη λύση του PSI για τα ομόλογα, όπως και στην ελληνική περίπτωση, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις επίσημες εκθέσεις του ταμείου.

Το βασικό επιχείρημα που προτάσσει η Nomura για την παραπάνω λύση είναι το μικρό μερίδιο των ξένων στο κυπριακό χρέος αλλά και το νομικό καθεστώς. Το κυπριακό χρέος έχει εκδοθεί βάσει του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου, στοιχείο που δεν ευνοεί ένα PSI.
Επιπλέον, το χρέος της Κύπρου δεν είναι προφανώς μη-διαχειρίσιμο, ακόμη και με δείκτη χρέους προς ΑΕΠ άνω του 140% του ΑΕΠ το 2014.

Η Nomura προβλέπει ότι το πραγματικό πρόβλημα θα είναι η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές το 2016.

Το 2016, ο ESM θα είναι ο βασικός πιστωτής της Κύπρου (θα κατέχει περίπου τα 2/3 του συνολικού χρέους), με καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Παράλληλα, οι μεγάλες λήξεις από τα δάνεια από τη Ρωσία και το ΔΝΤ περιπλέκουν περαιτέρω την πρόσβαση στις αγορές.

Για τη Nomura, η μόνη λύση θα είναι μια ισχυρή δέσμευση από τους ευρωπαίους δανειστές για τη στήριξη της Κύπρου για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί έως ότου ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, υποθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα προσαρμογής.
 
Για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, η Nomura υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης οφείλεται στο ελληνικό PSI και στα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και όχι στο αποτέλεσμα μιας απρόσεκτης πιστωτικής επέκτασης.

Από την άλλη ωστόσο, μεγάλοι κίνδυνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην αγορά ακινήτων και στην εύθραυστη διαθεσιμότητα των collaterals για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.


Τι εκτιμά για τις καταθέσεις

Η Nomura συζητά και για την επιλογή του κουρέματος των καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο, προβλέπει ότι η έλλειψη ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, οι εγγενείς δυσκολίες για τον καθορισμό των καταθέσεων που "πρέπει" να κουρευτούν και φυσικά οι μεγάλες εκροές καταθέσεων που θα σημειωθούν σε περίπτωση κίνησης προς αυτή την κατεύθυνση, την καθιστούν ανέφικτη και αδύνατη επιλογή.

Η Nomura αναμένει την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο να βελτιωθεί μετά τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης, που τάσσεται υπέρ τω μεταρρυθμίσεων, θα εκλεγεί πρόεδρος και θα επιτρέψει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και, ενδεχομένως, το νομοθετικό πλαίσιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να ενισχυθεί περαιτέρω.

Συνολικά, εκτιμά πως ο κίνδυνος ενός PSI είναι υψηλότερος μέχρι τον Ιούνιο αφού μετά την εξόφληση ομολόγου του 1,4 δισ. ευρώ, η συμμετοχή των ξένων στο χρέος πέφτει περίπου στο 10%, κάνοντας την υπόθεση του PSI ακόμη πιο αδύναμη.

Κατά τη Nomura, οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές, αν οι πολιτικές που επιλεγούν είναι φιλικές προς την αγορά, είναι τα ομόλογα λήξεως Νοέμβριου του 2015 ή του Φεβρουαρίου του 2020.

Οι τιμές των δύο εκδόσεων είναι 80 και 70 μονάδες βάσης αντίστοιχα και προσφέρουν καλύτερη προστασία έναντι των κινδύνων του PSI σε σχέση με τα ακριβά ομολόγα που λήγουν τον Ιούνιο του 2013 και επίσης έχουν μεγάλο περιθώριο ανόδου ειδικά αν μετά το σχέδιο διάσωσης το PSI έχει αποκλειστεί και η λήξη του Ιουνίου πληρωθεί στο άρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v