Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς χαμόγελα ξεκινά το Φόρουμ στο Νταβός

Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEO στην δημοσκόπηση της PwC που παρουσιάζεται στο Νταβός. Τα δημόσια ελλείμματα και το διεθνές περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης οι βασικές ανησυχίες. Τι λέει για Ελλάδα.

Χωρίς χαμόγελα ξεκινά το Φόρουμ στο Νταβός
Ξεκινά στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων επιχειρήσεων να εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. Οι λόγοι είναι πολλοί: από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη μέχρι τις γεωπολιτικές ανησυχίες και κυρίως το παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η PricewaterhouseCoopers παρουσίασε τα αποτελέσματα της 16ης Ετήσιας Παγκόσμιας έρευνας στους Διευθύνοντες Συμβούλους. Σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 36% των συμμετεχόντων παγκοσμίως είναι ‘πολύ αισιόδοξοι’ για τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με 40% πέρυσι και 48% το 2011. Πιο μακροχρόνια, η αισιοδοξία των διευθύνοντων συμβούλων παραμένει στάσιμη – 46% διεθνώς ανέφεραν πως είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, περίπου στο ίδιο ποσοστό με πέρυσι.

Η πλειοψηφία των διευθύνοντων συμβούλων σε παγκόσμιο επίπεδο (52%), αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2013, ενώ 28% πιστεύουν ότι θα παρουσιάσει ύφεση και μόνο 18% ότι θα βελτιωθεί.

Η κύρια ανησυχία τους για την επόμενη χρονιά, είναι η συνεχιζόμενα ασταθής οικονομική ανάπτυξη (81%), καθώς και η αδυναμία κρατών να διαχειρισθούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (71%).

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο Νταβός, ο Dennis M. Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International, σχολίασε: «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν συγκρατημένοι σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Με τα υψηλά επίπεδα ανησυχίας των διευθύνοντων συμβούλων σχετικά με τις υπερβολικές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις, το δημόσιο χρέος και την αστάθεια των κεφαλαιαγορών, είναι επόμενο να είναι λιγότερο αισιόδοξοι κατά τους τελευταίους 12 μήνες.»

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκοσμίως, επικεντρώνουν τη στρατηγική τους σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Εντοπίζουν τους κλάδους και τις περιοχές όπου υπάρχουν ευκαιρίες και εστιάζουν σε προσεκτικά επιλεγμένες δραστηριότητες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οργανική ανάπτυξη. Επτά στους δέκα συμμετέχοντες από την Ελλάδα δήλωσαν ότι η στρατηγική τους επικεντρώνεται σε λίγες και προσεκτικά επιλεγμένες πρωτοβουλίες.

2. Βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών τους, περικόπτουν τις περιττές δαπάνες, χωρίς όμως να περιορίζουν δραστηριότητες ή υπηρεσίες που προσδίδουν αξία και ενδυναμώνουν την επιχείρησή τους.

3. Παρατηρούν τις τάσεις στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις με τους πελάτες τους. Αξιολογούν κατά πόσο και σε ποια σημεία οι πελάτες επηρεάζουν τις εξελίξεις και, εφόσον χρειάζεται, πραγματοποιούν αντίστοιχες αλλαγές στη στρατηγική τους. Επιδιώκουν την καινοτομία, εστιάζοντας όμως στο τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα ως προς την Ελλάδα, η δημοσκόπηση της PwC αποτυπώνει τις θετικές επιπτώσεις που είχαν οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου για στήριξη της χώρας και την βελτίωση των προσδοκιών σε σύγκριση με τις αντίστοιχες έρευνες των προηγούμενων δύο χρόνων. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα θα δημοσιευθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v