Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το κινεζικό ΑΕΠ

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,8% το 2012. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας από το 1999, αλλά είναι υψηλότερος από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το κινεζικό ΑΕΠ
Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,8% το 2012. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας από το 1999, αλλά είναι υψηλότερος από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές «έβλεπαν» ανάπτυξη 7,8% για την Κίνα κατά το 2012. Πέραν αυτού, το τέταρτο τρίμηνο, ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 7,9%, που είναι και ο καλύτερος των τελευταίων 7 τριμήνων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα περιοριστεί στο 7,8%.

«Σε γενικές γραμμές η οικονομία σταθεροποιείται» αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

Κινητήριος δύναμη ήταν κυρίως οι κρατικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, που ξεκίνησαν από τα μέσα του έτους. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του έτους επίσης έπαιξε ρόλο στη βελτίωση του κλίματος, ενώ και οι εξαγωγές φαίνεται πως σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v