Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Νέα μείωση μισθών το Q4

Τα κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs εξέταζαν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε βαθιές περικοπές στο προσωπικό και στους μισθούς της εταιρείας.

Goldman Sachs: Νέα μείωση μισθών το Q4
Τα κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs εξέταζαν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε βαθιές περικοπές στο προσωπικό και στους μισθούς της εταιρείας, όμως ανησυχούσαν πως οι πολλές απολύσεις θα άφηναν την εταιρεία απροετοίμαστη όταν σταδιακά θα αυξάνονταν οι δραστηριότητές της, σύμφωνα με ανθρώπους που πρόσκεινται στην τράπεζα, μεταδίδει το Reuters.

Αντιθέτως, προχώρησαν σε μικρές περικοπές του εργατικού δυναμικού και επικεντρώθηκαν στα κόστη που δεν σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό, τα οποία ήταν λιγότερο «επώδυνο» να περικοπούν.

Ωστόσο, οι επενδυτές πίεσαν την τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της, ανέφεραν οι πηγές, και τελικά χθες Τετάρτη, η Goldman ενέδωσε.

Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το δ’ τρίμηνο μείωσε στο ήμισυ το ποσοστό των εσόδων που καταβάλλει στους υπαλλήλους της, στο 21%. Η μείωση του δ’ τριμήνου σημαίνει ότι για το σύνολο του 2012, η Goldman πλήρωσε στους εργαζόμενους 37,9% των εσόδων της τράπεζας, έναντι του 42% που είχε πληρώσει το προηγούμενο έτος.

Και καθώς λιγότερα χρήματα πηγαίνουν στις τσέπες των εργαζομένων, υπάρχουν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για να πηγαίνουν στις τσέπες των μετόχων. Η ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Goldman εκτινάχθηκε στο 16,5% το δ’ τρίμηνο, από 5,8% το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Τα τριμηνιαία κέρδη της Goldman τριπλασιάστηκαν, με την στήριξη των κερδών από επενδύσεις και trading ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η Goldman απέφυγε τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης, όμως έχει βρεθεί πολλές φορές σε αμήχανη θέση, λόγω των trades που πραγματοποίησε κατά την περίοδο της κρίσης, και λόγω των σχολίων ανώτατων στελεχών της αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v