Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης

Νέους κανόνες στους οίκους αξιολόγησης θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να υπάρξουν περιορισμοί στο πότε μπορούν οι οίκοι να εκδίδουν αξιολογήσεις.

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης
Νέους κανόνες στους οίκους αξιολόγησης θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να υπάρξουν περιορισμοί στο πότε μπορούν οι οίκοι να εκδίδουν αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών και να ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υπογράψουν το σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες. 

Στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, οι κρατικές αξιολογήσεις μπορούν να εκδίδονται μέχρι και τρεις φορές τον χρόνο και μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, με τους νέους κανονισμούς, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τους οίκους εάν χάσουν χρήματα λόγω κακής ποιότητας ή εκούσιας διαστρέβλωσης των πιστοληπτικών αξιολογήσεων.

«Η Moody’s θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή του κανονισμού, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τον αριθμό των μη δοκιμασμένων μέτρων» που περιλαμβάνονται, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Moody’s, Daniel Piels.

«Σκοπεύουμε να συμμορφωθούμε πλήρως με τους νέους κανόνες και θα εργαστούμε στενά με την ESMA για την εφαρμογή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Standard & Poor’s, Martin Winn.

Εκπρόσωπος της Fitch σημείωσε πως η εταιρεία εξετάζει τη διαδικασία που απαιτείται για τη συμμόρφωση προς τους νέους κανόνες, όμως εκφράζει ανησυχίες ότι ορισμένα στοιχεία της αλλαγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «βλαπτικές και ακούσιες συνέπειες για την αγορά».


*** Διαβάστε το υπόμνημα (στην αγγλική) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v