RBS: Τα αποθέματα αερίου υπερισχύουν του χρέους

Η Κύπρος θα εξελιχθεί σε σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη και θα δεν θα χρειαστεί να χρεοκοπήσει, εκτιμά η Royal Bank of Scotland (RBS) σε ανάλυση της για την Κυπριακή οικονομία. Τι προβλέπει για το πακέτο διάσωσης.

RBS: Τα αποθέματα αερίου υπερισχύουν του χρέους
Η Κύπρος θα εξελιχθεί σε σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη και θα δεν θα χρειαστεί να χρεοκοπήσει, εκτιμά η Royal Bank of Scotland (RBS) σε ανάλυση της για την Κυπριακή οικονομία.

Το πακέτο για τη διάσωσης της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα ανέρχεται όσο το ΑΕΠ της χώρας εκτιμά η RBS αφού η Κύπρος είναι έτοιμη να απορροφήσει ένα επίπεδο του τραπεζικού κινδύνου από τους ισολογισμούς τους κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας. Το πακέτο διάσωσης συνολικά εκτιμάται στα 17-17,5 δισ. ευρώ από την RBS με τα 7,5 δισ. ευρώ για το κράτος και τα υπόλοιπα για τον τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, η RBS δεν πιστεύει ότι θα λάβει χώρα κάποιο PSI στην περίπτωση της Κύπρου αφού στην πραγματικότητα η χώρα, εν’ εύθετο χρόνο, θα γίνει πολύ ισχυρή αφού αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου αξίας 200% του ΑΕΠ της χώρας στο ελάχιστο.

Αν τα επόμενα ερευνητικά στάδια επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματα, τα οποία η αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy εκτίμησε σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια. Η αξία των αποθεμάτων σε τρέχουσα αξία τοποθετείται στα 60 δισ. ευρώ ενώ με 60% ποσοστό συμμετοχής της Κύπρου στα έσοδα, αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν να αποδώσουν 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2017-2018 και οι εξαγωγές το 2019.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στα υπόλοιπα οικόπεδα και αν τα ευρήματα είναι παρόμοια με το block 12 τα κυπριακής ΑΟΖ τότε, είναι πιθανό τα συνολικά αποθέματα σε αέριο να ανέρχονται 60 τρισ. κυβικά πόδια ή 620 δισ. ευρώ ή 30 φορές περίπου το κυπριακό ΑΕΠ. Αν υποτεθεί ένα 20% περιθώριο κέρδους σε αυτά, η αξία για την οικονομία της Κύπρου υπερβαίνει το 580% του ΑΕΠ της, προβλέπει η RBS.

Η RBS επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει ισχυρή προοπτική κάτω από τα αποθέματα του φυσικού αερίου να υπάρχει πετρέλαιο. Ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων στο Block 12 φέτος την άνοιξη θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το θέμα. Η Noble Energy εκτιμά ότι υπάρχει 25% πιθανότητα στην εύρεση πετρελαίου στοιχείο που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πλούτο της χώρας από τις πηγές υδρογονανθράκων, αφού εκμετάλλευση και η διανομή του πετρελαίου είναι πιο εύκολη και πιο επικερδής.

Η Κύπρος θα γίνει γεωπολιτικά σημαντική για τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να επωφελείται σημαντικά αφού θα αποκτήσει “ενεργειακή ασφάλεια” αποδεσμευόμενη από τις εισαγωγές της Ρωσία;. Αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και τα λάφυρα από το φυσικό αέριο θα είναι μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη ιστορία.

Ο δείκτης χρέος / ΑΕΠ θα ανέλθει σε πάνω από το 140% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το σημείο αναφοράς του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ πίσω μόνο από τη χώρας μας, συνεχίζει η RBS.

Οι παράγοντες που συνεπικουρούν στον περιορισμό των κινδύνων ενός PSI περιλαμβάνουν:

(1) την πολιτική δέσμευση της Ε.Ε. ότι το PSI ήταν ένα one-off γεγονός για την Ελλάδα,
(2) την απροθυμία ενός PSI πριν από τις γερμανικές εκλογές,
(3) το υψηλό ποσοστό εγχώριας κατοχής του χρέους, το οποία μετριάζει την αξία του PSI,
(4) την πιθανότητα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου να περισσότερο ρεφορμιστής,
(5) τα περισσότερα ομόλογα είναι σε Αγγλικό Δίκαιο σε αντίθεση με την Ελλάδα,
(6) ο προϋπολογισμός δεν είναι σε μια κατάσταση “σοκ” αφού για το 2013 το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται στο 1%.

Βραχυχρόνια για τον τραπεζικό τομέα, είναι απίθανο να χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η PIMCO, η Blackrock και το ΔΝΤ εξετάζουν τα δεδομένων ενώ από εκεί και πέρα, ένα Grexit παραμένει ο βασικός κίνδυνος.

Οι τρέχουσες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στη Γερμανία όσο και στην Κύπρο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εκλογικούς λόγους ενώ η άρνηση της Γερμανίας να αποκλείσει την πιθανότητα ενός κουρέματος, εξηγεί η RBS, είναι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τόσο ιδιωτικοποιήσεις θα είναι μέρος της συμφωνίας αλλά και για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη λιτότητα και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v