Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Κίνδυνος η πρόωρη αύξηση επιτοκίων

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μία κεντρική τράπεζα είναι να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκιά της» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

Bernanke: Κίνδυνος η πρόωρη αύξηση επιτοκίων
«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μία κεντρική τράπεζα είναι να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκιά της» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις αγορές να μην ανησυχούν από τώρα για τον τερματισμό της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

«Δεν πιστεύω ότι από όλα αυτά θα προκύψει σημαντικός πληθωρισμός» δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συμπληρώνοντας ότι η Fed έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία για να εξασφαλίσει την πολιτική εξόδου προτού εμφανιστεί πληθωρισμός. Ερωτηθείς για το εάν η αντισυμβατική νομισματική πολιτική μπορεί να δημιουργήσει φούσκες απάντησε: «ελέγχουμε το θέμα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αγορές και να σκληραίνουμε την στάση μας στις τράπεζες ώστε να προστατευθούμε ενάντια χρηματοοικονομικής αστάθειας».

Ο κ. Bernanke όμως, κάλεσε το Κογκρέσο να συμφωνήσει για την αύξηση του ορίου χρέους της χώρας ώστε να αποτραπεί η καταστροφή στάση πληρωμών, τονίζοντας επίσης ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει ακόμη από το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με το έλλειμμα των ΗΠΑ.

«Η μη αύξηση του ορίου χρέους είναι σαν μία οικογένεια που προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της λέγοντας… ξέρω πως θα αποταμιεύσουμε χρήματα, δεν θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v