Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Η διάσωση "σκοντάφτει" στους Ρώσους

Η Ευρώπη "τρενάρει" την απόφαση για διάσωση της Κύπρου, φοβούμενη ότι τα κεφάλαια αυτά στην ουσία θα... πριμοδοτήσουν τους ρώσους ολιγάρχες, υποστηρίζει το Spiegel. Δημοσιεύει λίστα με μεγαλο-καταθέτες.

Κύπρος: Η διάσωση σκοντάφτει στους Ρώσους
Όλο και πιο απρόθυμη να προχωρήσει στη διάσωση της Κύπρου φαίνεται να είναι η Ευρώπη, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε και τους ρώσους ολιγάρχες που έχουν «παρκάρει» παράνομα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην μεγαλόνησο, σύμφωνα με το Spiegel.

Οπως υποστηρίζει το περιοδικό, η Κύπρος έχει μετατραπεί ένα από τα προβληματικότερα σημεία της παγκόσμια πολιτικής στην παρούσα φάση, με το ερώτημα εάν θα πρέπει να επιτραπεί στην κυπριακή κυβέρνηση να ενισχύσει τις προβληματικές της τράπεζες με περισσότερα από 17 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης, να διχάζει την ευρωζώνη, προκαλώντας αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και δημιουργώντας πιέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Κύπρου αποτελούν ένα ακανθώδες ζήτημα τόσο για τις διεθνείς αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική διασώσεων, όσο και για την γερμανική κυβέρνηση.

Το Spiegel αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, αν οι Βρυξέλλες προχωρούσαν σε εκταμίευση του ποσού της διάσωσης που έχει ζητήσει η Κύπρος, τότε είναι πολύ πιθανό τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθούν τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η Κύπρος αποτελεί «πύλη για δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με τους γερμανούς να τονίζουν ότι είναι «σχετικά εύκολο» να ανοιχτούν ανώνυμοι λογαριασμοί στην Κύπρο και πως οι απαιτήσεις για τους ελέγχους δεν είναι επαρκείς.

Σύμφωνα με την έκθεση του BND, νομικοί εκπρόσωποι και δικαιούχοι στην Κύπρο έχουν εξειδικευτεί στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων «χρησιμοποιούνται για να καλύψουν χρήματα που έχουν κερδιθεί παράνομα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Working Group του ΟΟΣΑ για θέματα δωροδοκίας, Mark Pieth, η Κύπρος δεν προσελκύει μόνο τους φοροφυγάδες. «Μια κλασική διαδρομή για το ξέπλυμα παράνομων ρωσικών κεφαλαίων περνά πρώτα από offshore εταιρείες, στην Καραϊβική για παράδειγμα, και στη συνέχεια μέσω λογαριασμών στην Κύπρο».

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει ότι με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, υιοθέτησε όλους τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία νέων κρατικών υπηρεσιών. 

Η δύσκολη αυτή κατάσταση, οδηγεί τους ευρωπαίους ηγέτες στην… συνήθη τους αντίδραση: προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ζητώντας από τη Λευκωσία να εκπληρώσει επιπλέον όρους σε ότι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, ελπίζοντας στο μεταξύ ότι ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν θα κερδίσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου, υποστηρίζει το Spiegel. Οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση του νησιού προκειμένου να δείξουν στους ευρωπαίους πολίτες ότι η χώρα είναι πράγματι έτοιμη να βάλει σε τάξη τα του οίκου της.


Η λίστα

Το περιοδικό δημοσιεύει και λίστα με ρώσους που έχουν καταθέσεις στο νησί, η οποία σύμφωνα με το Stockwatch, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας. Ο Roman Abramovich, γνωστός ως ο ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων ιδιωτικών γιοτ του κόσμου και της Chelsea Football Club του Λονδίνου, ελέγχει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Evraz μέσω εταιρείας με βάση την Κύπρο (Lanebrook).

Ο οικονομικός μεγιστάνας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Mikhail Prokhorov, που ελέγχει εταιρείες εξόρυξης στη Ρωσία, ενέγραψε την Intergeo Management Ltd. στην Κύπρο το 2008.

Ο μεγιστάνας Vladimir Lisin, με περιουσία $15.9 δισ. ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της σημαντικότερης του εταιρείας (ένα χαλυβουργείο στη Novolipetsk) μέσω της κυπριακής εταιρείας Fletcher Holding Ltd.

Ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνουν τον ανταγωνιστή του Lisin Alexei Mordashov (με περιουσία $ 15,3 δισ.), το μεγιστάνα νικελίου Vladimir Potanin ($14 δισ.) και το βαρόνο πετρελαίου Vagit Alekperov ($13500 εκ.).

Υπάρχει επίσης ο Suleyman Kerimov ($ 6,5 δισ.), ένας αμφίβολος επενδυτής ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την αγορά 3% των μετοχών της Deutsche Bank το 2008 και ο τσάρος του Internet και φίλος του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ Alisher Usmanov, ο οποίος ολοκλήρωσε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας πέρσι με περιουσία $18,1 δισ .

Ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της μετέφερε στην Κύπρο και η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας Yury Luzhkov, Yelena Baturina.

Επίσης αναφέρεται ότι η περίπτωση του μεγιστάνα λιπασμάτων Dmitry Rybolovlev δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένοι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι Ρώσοι ολιγάρχες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v