Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη αργότερα το 2013

Η οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη θα παραταθεί και το 2013, αλλά αργότερα την ίδια χρονιά θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, ανέφερε ο Μ. Draghi κατά τη συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη.

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη αργότερα το 2013
Η οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη θα παραταθεί και το 2013, αλλά αργότερα την ίδια χρονιά θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, ανέφερε ο Μ. Draghi κατά τη συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη. 

Ορισμένοι οικονομικοί δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών έχει βελτιωθεί σημαντικά, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Όσον αφορά τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε ότι αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013.

Ο Μ. Draghi τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνεχίζει να είναι επεκτατική, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις δημοσιονομικές και δομικές τους ανισορροπίες. 

Πτωτικοί κίνδυνοι

Ο Μ. Draghi προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπερισχύουν οι πτωτικοί κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ. Όπως σημείωσε, σχετίζονται με την καθυστερημένη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, με γεωπολιτικούς παράγοντες και ανισορροπίες στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, της απασχόλησης και της κατανάλωσης, πρόσθεσε.

Αμετάβλητα τα επιτόκια - Ομόφωνη η απόφαση

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Ειδικότερα, η ΕΚΤ άφησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησαν παρέμειναν στο 0% και 1,5% αντίστοιχα.

Ο Μ. Draghi δήλωσε ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση βασίστηκε στο ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη. Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, τα χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο και παρατηρούνται εισροές κεφαλαίων στην ευρωζώνη ,"όλα αυτά δεν έχουν βρει τον δρόμο τους προς την πραγματική οικονομία" σημείωσε.

Μετάδοση νομισματικής πολιτικής

Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης των χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε ο Μ. Draghi.

Η καλή κατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών είναι βασικός παράγοντας για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία και την ομαλοποίηση όλων των καναλιών χρηματοδότησης, επισήμανε, λέγοντας ότι η λήψη αποφασιστικών βημάτων για την καθιέρωση ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v