Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Αυξάνει κατά 8% τον κρατικό δανεισμό

Συνολικά η Μαδρίτη θέλει να αντλεί από τις αγορές 10 δισ. ευρώ μηνιαίως το 2013. Σήμερα η παρθενική δημοπρασία του 2013, με ρήτρες συλλογικής ευθύνης. Σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού βλέπουν οι αναλυτές.

Ισπανία: Αυξάνει κατά 8% τον κρατικό δανεισμό
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τον δανεισμό του 2013, τα οποία περιλαμβάνουν έκδοση ομολόγων ύψους 121 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση του δανεισμού κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με άλλα λόγια, η Μαδρίτη σκοπεύει να αντλεί από τις αγορές περίπου 10 δισ. ευρώ μηνιαίως, πολιτική που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως δαπανηρή εάν αλλάξει η κατάσταση στην αγορά ομολόγων και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κινηθούν και πάλι ανοδικά.

Σήμερα η Μαδρίτη προχωρά στην πρώτη δημοπρασία του έτους με πώληση τριών ομολόγων, εκ των οποίων ένα θα περιλαμβάνει ρήτρες συλλογικής δράσης που διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους σε περιπτώσεις κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε άντληση 5 δισ. ευρώ από τις τρεις δημοπρασίες.

Οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού, ειδικότερα για το νέο ομόλογο που περιλαμβάνει τις CAC, το οποίο λήγει το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v