Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΙΑ: Βλέπει βουτιά εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ

Η κρατική υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει ότι το 2014 οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο 25 ετών. Σημαντικές οι οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες.

ΕΙΑ: Βλέπει βουτιά εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ
Στο χαμηλότερο επίπεδο 25 ετών προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2014, εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κρατική Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) οι καθαρές εισαγωγές υγρών καυσίμων – όπου περιλαμβάνεται το πετρέλαιο όπως και παράγωγα πετρελαίου – θα μειωθούν σε περίπου 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1987. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περίοδο 2004-2007, οι καθαρές εισαγωγές ήταν διπλάσιες στα 12 εκατ. βαρέλια.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη θεαματική αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και κυρίως στην εκμετάλλευση συγκεκριμένων «δύσκολων» αποθεμάτων στη Β. Ντακότα και το Τέξας.
Ο Jack Gerard, πρόεδρος του American Petroleum Institute αναφέρει ότι πρόκειται για «μεγάλο σημείο καμπής στην ιστορία του έθνους» που «θα ευθυγραμμίσει τον ενεργειακό άξονα προς τη Δύση και το δικό μας έλεγχο».

Η ΕΙΑ προβλέπει επίσης ότι η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής οδηγεί τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα. Εκτιμά ότι η μέση τιμή του Brent θα μειωθεί από 112 δολ. το 2012 στα 99 δολ. το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v