Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AIG: Ευχαριστεί για τη διάσωση ετοιμάζοντας αγωγή

Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για εξαπάτηση των μετόχων της εξετάζει η American International Group, η οποία μόλις αποπλήρωσε την ύψους 182 δισ. δολαρίων διάσωσή της, σύμφωνα με τους New York Times.

AIG: Ευχαριστεί για τη διάσωση ετοιμάζοντας αγωγή
Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για εξαπάτηση των μετόχων της εξετάζει η American International Group, η οποία μόλις αποπλήρωσε την ύψους 182 δισ. δολαρίων διάσωσή της, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έλαβε κεφάλαια το 2008 στο πλαίσιο της διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου, κλάδου, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, πραγματοποιεί αυτό το διάστημα διαφημιστική εκστρατεία με το σλόγκαν «Ευχαριστούμε Αμερική».

Παρασκηνιακά, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μαζική αγωγή ύψους 25 δισ. δολαρίων που υποβάλλουν μέτοχοι κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενη ότι η επαχθής φύση της διάσωσης –δηλαδή η ανάληψη ποσοστού 92% στην εταιρεία, τα υψηλά επιτόκια που κλήθηκε να πληρώσει, αλλά και η διοχέτευση δισεκατομμυρίων προς τους πελάτες της ασφαλιστικής στην Wall Street – στέρησε από τους μετόχους της AIG δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και παραβίασε την Πέμπτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει την αφαίρεση ιδιωτικής περιουσίας «για δημόσια χρήση, χωρίς δίκαιη αποζημίωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η θέση της εταιρείας είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς τα μέλη του ΔΣ της –η πλειονότητα των οποίων εντάχθηκε στην εταιρεία μετά τη διάσωση- έχουν υποχρέωση προς τους μετόχους να εξετάσουν την αγωγή. Αν δεν γίνει αποδεκτή η συμμετοχή στην μαζική αγωγή, τότε μπορεί να υπάρξουν επιπλέον αγωγές από άλλους μετόχους. Την ίδια ώρα, όμως, η συμμετοχή στην αγωγή θα θεωρηθεί ως μια θρασύτατη επίδειξη αχαριστίας, απειλώντας να δημιουργήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον –όπου η εταιρεία έχει γίνει συνώνυμη με την υπερβολική ανάληψη ρίσκου στην Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v