Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σχέδιο για fiscal cliff θα προτείνει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, θα καταθέσει νέα πρόταση για το δημοσιονομικό γκρεμό, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο πηγές.

Νέο σχέδιο για fiscal cliff θα προτείνει ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, θα καταθέσει νέα πρόταση για το δημοσιονομικό γκρεμό, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο πηγές.

Σύμφωνα με το CNN ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε στον επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, ότι θα προτείνει ένα νέο, πιο περιορισμένο σχέδιο.

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει την Κυριακή, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα στέλεχος των ρεμπουμπλικανών, επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της Βουλής έχουν κληθεί να επιστρέψουν από τις διακοπές τους προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουσία απαιτούν την υποχώρηση του Κογκρέσου για την αύξηση των φόρων στα ανώτερα εισοδήματα. Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το Κογκρέσο, υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα της Γερουσίας να κάνει πίσω.

Την Πέμπτη ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ, προειδοποίησε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό γκρεμό πριν την 1η Ιανουρίου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συνεργαστούν.

"Δεν βλέπω πλέον πως θα προλάβουμε" ανέφερε ο κ. Ράιντ, κατηγορώντας τους επικεφαλείς των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και το Κογκρέσο.

"Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν από μόνοι τους να προετοιμάσουν ένα σχέδιο, γιατί χωρίς την συμμετοχή των Ρεπουμπλικάνων Μακ Κόνελ και Μπένερ δεν μπορεί να γίνει κάτι όσον αφορά το δημοσιονομικό γκρεμό" σημείωσε ο κ. Ράιντ.

Εν τω μεταξύ, με τα περιθώρια να στενεύουν πλέον ασφυκτικά, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να μην αγγίξει η αμερικανική οικονομία το όριο χρέους και κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να βρουν κοινή γραμμή ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες για τον δημοσιονομικό γκρεμό, για την αυτόματη εφαρμογή μέτρων 600 δισ. δολ., δηλαδή, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Με επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο χρέους των 16,4 τρισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου. Για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή δηλώνει ότι ενέκρινε την επιβολή έκτακτων λογιστικών μέτρων που θα δημιουργήσουν ένα περιθώριο 200 δισ. δολ. Υπό κανονικές συνθήκες, τα 200 δισ. δολ. δίνουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, δεν είναι βέβαιο πόσο χρόνο μπορούν να κερδίσουν οι ΗΠΑ καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί η πολιτική για φορολογία και δημόσιες δαπάνες του 2013, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γκάιτνερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v