Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Άγιος Βασίλης φέρνει φέτος... tablet

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος βρίσκεται το νέο Kindle Fire ή ένα iPad, ενώ εταιρίες όπως η Mattel και η Hasbrο κινδυνεύουν να βρεθούν… εκτός εποχής.

Ο Άγιος Βασίλης φέρνει φέτος... tablet
Ούτε κούκλα ούτε φορτηγό. Τα φετινά Χριστούγεννα, το πιο περιζήτητο δώρο ακόμη και για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ένα tablet, είτε πρόκειται για το νέο Kindle Fire ή για ένα iPad. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος βρίσκεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας ενώ εταιρίες όπως η Mattel και η Hasbrο κινδυνεύουν να βρεθούν… εκτός εποχής.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες, η Mattel και η Hasbro, έχουν τρομοκρατηθεί» δηλώνει ο Sean McGowan, της Needham & Company και συμπληρώνει: «Είναι τρομοκρατημένοι αν και επισήμως δεν το παραδέχονται».

Ορισμένοι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου. Προς το παρόν, προβλέπεται ότι η Mattel θα καταγράψει πωλήσεις 2,29 δισ. δολ. και η Hasbro 1,41 δισ. δολ.. Τα στοιχεία από τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους όμως, δείχνουν σαφή πτωτική τάση.

Οι εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών έχουν δει την αλλαγή της τάσης εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουν βρει τον τρόπο να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Στη Mattel, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου από πλευράς εσόδων, το πιο επιτυχημένο προϊόν φέτος είναι μία πλαστική θήκη κινητού τηλεφώνου. Υπάρχει όμως, έντονη ανησυχία για το μέλλον της Barbie και των περιβόητων Hot Wheels.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι μειώνονται οι πωλήσεις παιχνιδιών αλλά πως ο χρόνος που περνούν τα παιδιά με τα ψηφιακά παιχνίδια έχει εκτοξευθεί. Βλέπουν δωρεάν βίντεο και παίζουν χωρίς κόστος παιχνίδια στο διαδίκτυο. Τον προηγούμενο χρόνο, πολλοί γονείς είχαν σοκαριστεί από ένα βίντεο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο όπου ένα μωρό, προσπαθούσε να χειριστεί ένα περιοδικό σαν tablet. Φαίνεται όμως, ότι αυτό είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής. Τώρα οι γονείς ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τα δικά τους smartphones και tablet και πολλοί με χαρά δίνουν τις παλαιότερες συσκευές στα παιδιά τους.

«Όσοι έχουν παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν tablet στο σπίτι τους. Και αυτό το tablet είναι η εύκολη babysitter» δηλώνει ο Dylan Collins, της εταιρείας διαδικτυακών παιχνιδιών Fight My Monster.

Ο McGowan υποστηρίζει ότι οι παλιές εταιρείες παιχνιδιών δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple. Η Mattel κινδύνευσε με χρεοκοπία τη δεκαετία του 1980, όταν αποπειράθηκε να μπει στο χώρο των βιντεοπαιχνδιών. Η Hasbro, η οποία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της σε δημοφιλή επιτραπέζια όπως η Monopoly και η Scrabble , χάνει έδαφος από τη Zynga, την εταιρεία που «ευθύνεται» για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά έχουν πλέον μία κλίση και προσμονή για ψηφιακές πλατφόρμες που πρέπει να αναγνωρίσουμε» δηλώνει ο John Frascotti, επικεφαλής marketing στη Hasbro. Αυτή τη χρονιά, η εταιρεία έχει υψηλές προσδοκίες για την επανέκδοση του γνωστού γούνινου ρομπότ Furby. Η νέα διαδραστική εκδοχή συνοδεύεται από application για τα κινητά τηλέφωνα με την οποία τα παιδιά θα μπορούν να ταϊζουν τον Furby και να μεταφράζουν όσα λέει στα… «Furbιστικα». Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με λογισμικό που του δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει συμπεριφορά ανάλογα με το πώς του συμπεριφέρονται, αν το χαϊδεύουν, το γαργάλανε ή το χτυπάνε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v