Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία:Σκάνδαλο φοροδιαφυγής που εμπλέκει υπουργό

Η γαλλική κυβέρνηση διαψεύδει ότι ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία του υπουργού Προϋπολογισμού. Δημοσιεύματα καταγγέλουν ότι ο υπουργός έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Σενάρια ανασχηματισμού.

Γαλλία:Σκάνδαλο φοροδιαφυγής που εμπλέκει υπουργό
Σκάνδαλο κλονίζει τη γαλλική κυβέρνηση και εμπλέκει μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον υπουργό Προϋπολογισμού Jerome Cahuzac. Όλα ξεκίνησαν με δημοσίευμα του ιστότοπου Mediapart, βάσει του οποίου ο Cahuzac διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, στην τράπεζα UBS και η κυβέρνηση ελέγχει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ακολούθησε διάψευση από τη γαλλική κυβέρνηση – από το υπουργείο του Cahuzac- όπου αναφέρεται ότι πρόκειται για συνηθισμένη εξέταση των εισοδημάτων των μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Όπως είναι σύνηθες με κάθε νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Προϋπολογισμού ζήτησε από την διεύθυνση των δημόσιων οικονομικών να εξετάσει την φορολογική κατάσταση όλων των μελών της κυβέρνησης», σύμφωνα με αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: « «Ουδείς έλεγχος ή έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους».

Παρόλα αυτά, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Francois Hollande εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, επτά μήνες μετά την εκλογική του νίκη επί του Nicolas Sarkozy. Οι εφημερίδες Le Parisien και Le Journal du Dimanche, επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι ο Cahuzac κινδυνεύει να χάσει το χαρτοφυλάκιό του.

Ο Cahuzac, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής προσπάθειας για πάταξη της φοροδιαφυγής, διέψευσε δημοσίευμα του Mediapart και δήλωσε ότι θα μηνύσει τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο για δυσφήμιση.

Οι καταγγελίες αυτού του είδους είναι πολιτικά ιδιαίτερα λεπτές καθώς η κυβέρνηση αύξησε το φόρο εισοδήματος για τους πολίτες που βρίσκονται στην ανώτερη εισοδηματική κατηγορία και δέχεται επικρίσεις από πλούσιους Γάλλους, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταφέρουν την φορολογητέα βάση τους στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v