Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Geithner γνώριζε το σκάνδαλο Libor από το 2008

Οι Financial Times φέρνουν στη δημοσιότητα έγγραφα της Fed Nέας Υόρκης που αποδεικνύουν ότι ο τότε πρόεδρός της και νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είχε προειδοποιηθεί για τη χειραγώγηση του Libor από τα μέσα του 2008.

Ο Geithner γνώριζε το σκάνδαλο Libor από το 2008
Η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης είχε προειδοποιηθεί από τα μέσα του 2008 ότι οι τράπεζες ίσως να χειραγωγούσαν τη διαμόρφωση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor ώστε να στηρίξουν τις δικές τους επενδυτικές θέσεις. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Tim Geithner, τότε πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης και νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ενημερωθεί με σχετικό email από συνάδελφό του το Μάιο του 2008 ότι υπήρχαν ευρείες υπόνοιες για τις κινήσεις των τραπεζών.

To email αυτό χρησιμοποιήθηκε μάλιστα ώστε να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ προς την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Βρετανική Ένωση Τραπεζών για μεταρρύθμιση του τρόπου διαμόρφωσης του διατραπεζικού επιτοκίου.

Το email υπογράφει η Hayley Boesky και είναι ένα από τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι FT και τα οποία δείχνουν ότι η χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων συνδέεται με τις θέσεις των τραπεζών σε παράγωγα.

Σε ένα άλλο email, η Deborah Leonard, επίσης στέλεχος της Fed Nέας Υόρκης, αναφέρεται στη θεωρία περί «premium ψεύδους», ως προς τις καταχωρήσεις των τραπεζών για το Libor. Αναφέρει μάλιστα ότι τα στελέχη των τραπεζών «έχουν κίνητρο να πουν ψέματα» εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγώγων που έχουν το Libor ως σημείο αναφοράς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει σχετικά: «Τα στοιχειά αποδεικνύουν ότι ως πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης τότε, ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Geithner συνέβαλε στην αναγνώριση των προβλημάτων με το Libor, ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και άσκησε πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ένωση Βρετανικών Τραπεζών ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης του Libor και καλωσορίζουμε τις σημαντικές διεθνείς προσπάθειες που ακολούθησαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v