Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πρόταση Ομπάμα για να αποφευχθεί ο γκρεμός

Σημαντικές υποχωρήσεις φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε επί τάπητος προκειμένου να αποτραπεί ο δημοσιονομικός γκρεμός. Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια.

Νέα πρόταση Ομπάμα για να αποφευχθεί ο γκρεμός
Σημαντικές υποχωρήσεις φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε επί τάπητος προκειμένου να αποτραπεί ο δημοσιονομικός γκρεμός. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, στο διχασμένο Κογκρέσο, πρέπει να καταλήξουν πριν από το τέλος του έτους σε συμφωνία ώστε να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. που θα οδηγήσουν – κατά τον ΟΟΣΑ – σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ. Είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών σε διάστημα μόλις 8 ημερών.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι FT, η πρώτη σημαντική υποχώρηση του Ομπάμα ήταν να προτείνει αύξηση της φορολογίας για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 400.000 δολάρια. Μέχρι πρότινος, οι Δημοκρατικοί επέμεναν ότι η αύξηση της φορολογίας πρέπει να αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 250.000 δολ. Και πάλι όμως, η απόσταση από τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων είναι μεγάλη, καθώς επιμένουν ότι η αύξηση της φορολογίας πρέπει να αφορά εισοδήματα ανώτερα του 1 εκατ. δολ.

Επίσης, πηγές προσκείμενες στη συζητήσεις αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε την αρχική του πρόταση για αυτόματο μηχανισμό που θα αυξάνει το όριο χρέους των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι συμβιβάζεται με μία διετή αύξηση της δυνατότητας δανεισμού των ΗΠΑ.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, εκπρόσωπος του κ. Μπένερ δήλωσε πως η νέα πρόταση των Δημοκρατικών «δεν είναι ισορροπημένη». Συμπλήρωσε όμως, ότι «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διαρρέει ότι δεν είναι αυτή η τελική πρόταση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια νέων συμβιβαστικών ελιγμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v