Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη των Συντηρητικών

Σαρωτική νίκη για το LDP στις ιαπωνικές εκλογές. Στο τιμόνι ο 58χρονος Σίνζο Άμπε που ζητά νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και σκληρή στάση στην Κίνα. Σε χαμηλό 20 μηνών το γεν, ώθηση για Nikkei.

Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη των Συντηρητικών
Μετά από τρία χρόνια, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επιστρέφει στην εξουσία της Ιαπωνίας καθώς κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της Κυριακής. Σε μία εκλογική αναμέτρηση με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και με εμφανή την κόπωση του εκλογικού σώματος από την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Σίνζο Άμπε, o οποίος ζητά ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. «Κερδίσαμε περισσότερες έδρες από αυτές που περιμέναμε. Έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες» δήλωσε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ιάπωνες, κλήθηκαν να εκλέξουν τους 480 βουλευτές και να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό ενός έθνους που γερνά, μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και μιας διπλωματίας που δείχνει σαστισμένη στην αναμέτρηση με την Κίνα. Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης, την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, που θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, υπέστη εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.

Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.

Το ποσοστό συμμετοχής περιορίστηκε στο 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei βρέθηκε σε υψηλά 8 μηνών με κέρδη 0,95%. Δεδομένου ότι ο Άμπε ζητά ακόμη και αρνητικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό μηνών, στα 84,80 γεν ανά δολάριο.

Ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής του και στα γεωπολιτικά με εμφανή δόση εθνικισμού: «Η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό» είπε το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), Σίνζο Άμπε για τη μεγάλη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την επόμενη κυβέρνηση και το λαό της Ιαπωνίας, σε μια σειρά σημαντικών διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ομπάμα συμπληρώνοντας ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v