Γαλλία: Πρώτη από τους G7, εκδίδει 50ετές ομόλογο

Η Γαλλία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου διάρκειας μισού αιώνα, αξιοποιώντας την ευκαιρία για ”φθηνό δανεισμό” στο πλαίσιο των χαμηλών yields που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος.

Γαλλία: Πρώτη από τους G7, εκδίδει 50ετές ομόλογο
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση 50ετούς ομολόγου, αξιοποιώντας την ευκαιρία για ”φθηνό δανεισμό” στο πλαίσιο των χαμηλών yields που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης σκοπεύει να εκδώσει το χρεόγραφο λήξης 2055 ”την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά,” σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας.

Την έκδοση θα αναλάβουν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Barclays Capital και η HSBC. ”Ανοίγουμε ένα νέο μέτωπο στην αγορά σταθερού εισοδήματος του ευρώ,” δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Agence France Tresor, που διαχειρίζεται τις πωλήσεις χρεογράφων του γαλλικού υπουργείου Bertrand de Mazieres.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ”φλερτάρουν” με την ιδέα των ομολόγων διάρκειας μισού αιώνα, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χρεόγραφα μακράς λήξης μετά τις μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα πολλών μελών της ΕΕ, που ωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε αναζήτηση καλύτερης διαχείρισης των μελλοντικών υποχρεώσεών τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τα 50ετή χρεόγραφα λόγω της πτωτικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων που ήδη κυκλοφορούν.

Οι αποδόσεις στα διετή και 10ετή ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, που είναι τα σημεία αναφοράς των ευρωπαϊκών χρεογράφων, υποχωρούν σταθερά από τον Ιανουάριο 2003, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 2%.

Οι αποδόσεις (yields) κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των χρεογράφων. Τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αποδόσεων δίνουν την ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει σε ”φθηνό δανεισμό.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v