Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Μόνο υποσχέσεις από τη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς ρητές δεσμεύσεις έκλεισε η σύνοδος Κορυφής. Μετά από 8 ώρες διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την ΕΕ χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα. Τι είπαν για τράπεζες

ΕΕ: Μόνο υποσχέσεις από τη Σύνοδο Κορυφής
Χωρίς ρητές δεσμεύσεις και συμφωνίες, αλλά με πολλές υποσχέσεις για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκλεισε η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η έκτη για το 2012. Μία ημέρα μετά την συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών και την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την Ένωση, χωρίς όμως, περισσότερες ρητές δεσμεύσεις.

Μετά από συνομιλίες οκτώ ωρών, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την εκκαθάριση των τραπεζών, αν και δεν έγινε απολύτως σαφές πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός. Συμφωνήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πετύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και τη δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» που στόχο θα έχει την στήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν οικονομικά σοκ.

Οι δύο πιο σημαντικές προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι - ο ενιαίος προϋπολογισμός για την ευρωζώνη και τα δεσμευτικά συμβόλαια οικονομικών μεταρρυθμίσεων – δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο κοινό ανακοινωθέν. Αντιθέτως, η συζήτηση αναβάλλεται για τον Ιούνιο.

Στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα αναπτύξει την πρόταση για μία εμβρυακή μορφή του προϋπολογισμού της ευρωζώνης – ή αλλιώς μηχανισμός αλληλεγγύης – που θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για να επιβραβεύονται οι κυβερνήσεις που έχουν επιμείνει στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Παραδέχθηκε όμως, ότι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου προϋπολογισμού που θα στηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν συζητήθηκε. «Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη» δήλωσε ο κ. Ρομπάι.

Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε πως οιαδήποτε ενιαία χρηματοδότηση από την ευρωζώνη για τέτοια μέτρα «αλληλεγγύης» θα είναι μικρή. «Πρόκειται για ένα πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό» δήλωσε η κα Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Δεν θα είναι τριψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων, αλλά ίσως 10 ή 15 δισ. ευρώ» 

Σε γενικές γραμμές, οι 27 αρχηγοί κρατών ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων, λιγότερο φιλόδοξο από εκείνο που είχε προτείνει ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες.  «Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των τραπεζών», ανέφερε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα «δει το φως της ημέρας» κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το 2013, αλλά δεν έγινε σαφές αν αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος ή απλώς θα τεθούν τα πρώτα στάδια της «κατασκευής του».

«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σχετικά με τις πολύωρες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, η έκτη και τελευταία για το 2012, είχε κυρίαρχο σημείο αναφοράς μια διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αναμόρφωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν τροφοδοτήσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για μια «τραπεζική ένωση», επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επικεφαλής επόπτης στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v