Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λοξοδρομεί» από την τραπεζική ένωση η Σουηδία

Την γραμμή της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσει η Σουηδία, και να μην συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Λοξοδρομεί» από την τραπεζική ένωση η Σουηδία
Την γραμμή της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσει η Σουηδία, και να μην συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Στοκχόλμη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο εκτός ευρωζώνης και οι σουηδοί υπουργοί έχουν διατηρήσει «ανοικτές» τις επιλογές τους σε ότι αφορά την συμμετοχή στην τραπεζική ένωση, εκφράζοντας παράλληλα τις έντονες αντιρρήσεις τους στα περιορισμένα δικαιώματα που αυτή θα δίνει στα μη-μέλη της ευρωζώνης.

Όμως, την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Anders Borg, άφησε να εννοηθεί ότι οι ανησυχίες τους είναι απίθανο να επιλυθούν οριστικά και πως η Σουηδία δεν θα συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση «για το προβλέψιμο μέλλον».

Έτσι, η Βρετανία αποκτά έναν γερό σύμμαχο στην επιμονή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην κυριαρχήσει στον καθορισμό των τεχνικών κανονισμών της ΕΕ, όταν θα αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο.

Ο κ. Borg δήλωσε πως η Σουηδία θα ήταν πρόθυμη να στηρίξει το σχέδιο της εποπτείας, υπό τον όρο ότι οι εκτός ευρωζώνης θα προστατεύονται στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τον φορέα που συντονίζει τις εργασίες μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών.

Ακόμα όμως και αν διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας πριν την λήξη της προθεσμίας, στο τέλος του έτους, με τις γαλλο-γερμανικές διαφωνίες να παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Ανώτατοι ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις στην ουσία δεν έχουν προχωρήσει από την περασμένη Τρίτη. Οι πρέσβεις της ΕΕ συναντήθηκαν χθες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές. Όμως, πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, δήλωσαν πως ελάχιστη πρόοδος επιτελέστηκε στα πιο δύσκολα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ανησυχιών αναφορικά με την παραχώρηση στον νέο επόπτη υπερβολικά μεγάλου ελέγχου επί των μικρότερων τραπεζών της ευρωζώνης.

Πάντως, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι –ιδιαίτερα από την Κομισιόν- θεωρούν πως το κλίμα έχει βελτιωθεί και πως μια συμφωνία είναι εφικτή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v