Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δεν πείθει ο... Θείος Σαμ

Η ζήτηση για χρυσά νομίσματα έχει εκτιναχθεί στα ύψη στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς μικροεπενδυτές δείχνουν εκνευρισμό από την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους της χώρας.

ΗΠΑ: Δεν πείθει ο... Θείος Σαμ
Η ζήτηση για χρυσά νομίσματα έχει εκτιναχθεί στα ύψη στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς μικροεπενδυτές δείχνουν εκνευρισμό από την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους της χώρας.

Η ζήτηση για το «american eagle» (αμερικανικός αετός) ενός από τα πλέον δημοφιλή χρυσά νομίσματα εκτοξεύτηκε κατά 131% το Νοέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Το «Royal Canadian Mint» επίσης γνώρισε τον καλύτερο μήνα πωλήσεων της φετινής χρονιάς, μεταδίδουν οι FT.

Ο Terry Hanlon επικεφαλής μιας εταιρείας που είναι από τους μεγαλύτερους dealer στις ΗΠΑ δηλώνει πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν απότομα μέσα σε μια ή δυο μέρες μετά τις εκλογές. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για την οικονομία. Μετά τις εκλογές είδαν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», τονίζει.

Αν και τα νομίσματα είναι ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς χρυσού η αύξηση των πωλήσεων σηματοδοτεί το ρόλο του χρυσού ως ένα αγαπητό επενδυτικό εργαλείο για τους απογοητευμένους αμερικανούς.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον και η προσδοκία για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την FED όταν ολοκληρωθεί το “operation twist” στα τέλη της χρονιάς, έχουν πυροδοτήσει τη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα στις τάξεις των μικροεπενδυτών.

«Δεν πιστεύουν πλέον στον θείο Σαμ», λέει επικεφαλής του τμήματος πολύτιμών μετάλλων μεγάλης τράπεζας.

Η Tobina Kahn, η οποία είναι υπεύθυνη για μεγάλο κοσμηματοπωλείο στο Σικάγο, σημειώνει ότι «ο Ομπαμα μου έκανε χάρη με πολλούς τρόπους. Τώρα οι άνθρωποι αγοράζουν χρυσό και κοσμήματα όχι γιατί τους αρέσουν, αλλά γιατί φοβούνται. Προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους».

Παρά την αύξηση στις πωλήσεις χρυσών νομισμάτων, η αγορά χρυσού έχει κολλήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 1685 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα και ορισμένα hedge funds άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους με την μειωμένη απόδοση του πολύτιμου μετάλλου.

Οι θεσμικοί επενδυτές περιορίζουν τις θέσεις τους και είναι στο περιθώριο τώρα, λέει ο James Steel, επικεφαλής του τομέα πολύτιμων μετάλλων στην HSBC στη Νέα Υόρκη. Η αγορά νομισμάτων όμως, κυριαρχείται από πελάτες λιανικής και οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμα πολύ δεσμευμένοι με το χρυσό, τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v