Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Facebook: Μήνυση για τα προσωπικά δεδομένα

Η ομάδα europe-v-facebook, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook, σχεδιάζει να υποβάλλει μήνυση κατά του κοινωνικού δικτύου στην Ιρλανδία.

Facebook: Μήνυση για τα προσωπικά δεδομένα
Η ομάδα europe-v-facebook, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook, σχεδιάζει να υποβάλλει μήνυση κατά του κοινωνικού δικτύου στην Ιρλανδία, εκεί όπου η εταιρεία έχει τα διεθνή κεντρικά γραφεία της.

Η ομάδα των αυστριακών φοιτητών εδώ και έναν χρόνο κινείται για την βελτίωση της προστασίας δεδομένων από το Facebook και έχει ήδη κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις, με κυριότερη τον εξαναγκασμό του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου παγκοσμίως να αφαιρέσει τη λειτουργία της αναγνώρισης προσώπου στην Ευρώπη.

Όμως η ομάδα ανακοίνωσε σήμερα πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές και πως είναι απογοητευμένη από την αντίδραση της ιρλανδικής επιτροπής προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία είχε πραγματοποιήσει έρευνα για το θέμα μετά τις καταγγελίες του europe-v-facebook.

«Η Ιρλανδική αρχή απέχει πολύ από τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων σε ότι αφορά την κατανόηση της νομοθεσίας, και απέτυχε να ερευνήσει πολλά πράγματα. Και το Facebook όμως ταλαιπώρησε την υπηρεσία», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε στη λύση της αγωγής από την Ιρλανδική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου και εμείς προετοιμαζόμαστε για μήνυση στην Ιρλανδία».

Σημειώνεται ότι το Facebook αντιμετωπίζει μαζική αγωγή και στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για παραβίαση των δικαιωμάτων της προστασίας προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσίευσης των “likes” των χρηστών του δικτύου, χωρίς να τους παρέχει το δικαίωμα της επιλογής.

Αμερικανός δικαστής έδωσε χθες την προκαταρκτική του έγκριση για την δεύτερη απόπειρα να υπάρξει διακανονισμός της υπόθεσης, με την καταβολή στους χρήστες έως και 10 δολάρια στον καθένα, από ένα ταμείο διακανονισμού ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v