Goldman Sachs: Το top 10 των θεμάτων του 2013

Tα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές παρουσιάζει ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα μακροοικονομικά θέματα, που πιστεύει ότι θα κυριαρχήσουν στις αγορές το 2013.

Goldman Sachs: Το top 10 των θεμάτων του 2013
Tα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές παρουσιάζει ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα μακροοικονομικά θέματα, τα οποία πιστεύει ότι θα κυριαρχήσουν στις αγορές το 2013:

1. Η παγκόσμια ανάπτυξη περνάει τον τελευταίο σκόπελο στις αρχές του 2013, αλλά μετά βρίσκει τον δρόμο της: Η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα είναι γύρω στο 2%, η ευρωζώνη θα κινηθεί σε ύφεση, ενώ η κινεζική ανάπτυξη θα είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5-10 ετών.

Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές, αφού βελτιώνονται οι συνθήκες στις αγορές κατοικιών και εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και οι συνθήκες στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας και δημιουργείται χώρος για ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

2. Περισσότερη νομισματική χαλάρωση από τις τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες: Το 2013 είναι πιθανόν να δούμε πιο αντισυμβατική ποσοτική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η άποψή μας, λένε οι αναλυτές της, είναι ότι η χαλάρωση της Fed θα είναι πιο επιθετική. Στην ευρωζώνη, πέρα από την ενεργοποίηση του OMT, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μπορεί να στραφεί σε στοχευμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων.

3. Η «αναζήτηση της απόδοσης» συνεχίζεται: Η ποσοτική χαλάρωση διατηρεί τις αποδόσεις των ομολόγων πολύ χαμηλές. Αυτές των 10ετών ομολόγων θα αυξηθούν το 2013, με ρυθμό όμως που δεν θα είναι τέτοιος ώστε να ανατρέπει την αναζήτηση αποδόσεων σε άλλες επενδύσεις.

4. Σταθεροποίηση της αγοράς των κατοικιών στις ΗΠΑ: Η θετική έκπληξη το 2012 ήρθε από τον τομέα των ακινήτων στις ΗΠΑ. Είμαστε παρατηρητές, λέει η Goldman Sachs, μιας συνεχιζόμενης βελτίωσης στον τομέα των νοικοκυριών, στην έναρξη νέων κατοικιών αλλά και στις τιμές των κατοικιών.

5. Μειώνεται η συμμετοχή της ευρωζώνης στον παγκόσμιο κίνδυνο, αν και εξακολουθεί να είναι εστία κινδύνου: Το 2013, η αδυναμία ανάπτυξης στην Ευρώπη θα συνεχιστεί, όμως ο ρόλος των ευρωπαϊκών ζητημάτων στο μίγμα των συνολικών κινδύνων θα είναι μικρότερος. Και αυτό επειδή τα μέτρα πολιτικής και οι θεσμικές καινοτομίες θα μειώσουν τους συστημικούς κινδύνους.

6. Συνεχίζεται η απόκλιση στις οικονομίες των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης: Η απόκλιση στην ανάπτυξη της Γερμανίας με την περιφέρεια (Ισπανία κυρίως) πρόκειται να συνεχιστεί. Η αδυναμία στην περιφέρεια είναι ήδη γνωστή, αλλά λιγότερη προβεβλημένη είναι η πιθανή υπερθέρμανση της γερμανικής οικονομίας.

7. Η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών περιορίζεται από την παραγωγική δυναμικότητα: Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές είναι πιθανόν να επιταχυνθεί μεταξύ του 2012 και του 2013, αλλά το περιβάλλον τους είναι πιο περίπλοκο από ό,τι στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το βασικό ζήτημα της αγοράς είναι πόσο έντονα θα ανακάμψουν οι αναδυόμενες μετοχές, οι οποίες έχουν υποαποδώσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς εκτιμάμε ότι οι μετοχές των αναδυόμενων θα πρέπει να έχουν καλύτερη χρονιά, αλλά το περιθώριο ανόδου μπορεί να περιοριστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις και την περιοριστική νομισματική πολιτική.

8. Η διαφοροποίηση των αναδυόμενων οικονομιών συνεχίζεται: Περιμένουμε οι αναδυόμενες αγορές συνολικά να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις. Πιστεύουμε ότι κάποιες χώρες θα στοχεύουν σκόπιμα σε ασθενέστερες ισοτιμίες όπως π.χ. η Τσεχία, ενώ άλλες χώρες όπως η π.χ. η Ρωσία έχουν ήδη σε εφαρμογή πολιτικές περιοριστικές. Οι ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθούν να είναι σημαντικός κίνδυνος για την Τουρκία, την Ινδία και την Ουκρανία.

9. Οι περιορισμοί στην προσφορά των εμπορευμάτων μειώνονται μεσοπρόθεσμα: Οι αγορές των εμπορευμάτων αντιμετώπισαν μεγάλους περιορισμούς από την πλευρά της προφοράς, γεγονός που αρχίζει να αλλάζει. Περιμένουμε η αγορά του πετρελαίου να επιστρέψει σε πιο σταθερή θέση, με την προσφορά να οδηγεί τις τιμές στα 80-90 δολ. το βαρέλι. Η βελτίωση των πηγών εφοδιασμού πετρελαίου μειώνει ένα σημαντικό εμπόδιο για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2014 και μετά.

10. Διατηρείται η σταθερή ανάπτυξη στην Κίνα, όμως όχι όπως παλιά: Αν και αναμένουμε η κινεζική ανάπτυξη να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος, λένε οι αναλυτές, ο ρυθμός αύξησης θα είναι μόλις λίγο πάνω από το 8%. Έτσι, το ερώτημα κατά πόσον η αγορά έχει ήδη προσαρμοστεί στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης παραμένει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v