Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιαρλή: Στόχος ένα δάνειο με επιτόκιο 2,5%

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να πετύχει δανεισμό από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με επιτόκιο 2,5%, δήλωσε σήμερα στη βουλή ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σιαρλή: Στόχος ένα δάνειο με επιτόκιο 2,5%
Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να πετύχει δανεισμό από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με επιτόκιο 2,5%, δήλωσε σήμερα στη βουλή ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή, μεταδίδει το Stockwatch.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών που εξετάζει τον προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Σιαρλή είπε ότι το επιτόκιο δεν είναι παράλογο δεδομένου του ότι χώρες σαν την Ελλάδα έχουν πετύχει καλύτερους όρους και δεδομένης της διασύνδεσης του κυπριακού προβλήματος με την Ελλάδα.

Ο κ. Σιαρλή ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους.

Σταχυολογώντας τα επόμενα βήματα για λήψη στήριξης από τους πιστωτές, ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε δύσκολες τις επόμενες βδομάδες, καθώς θα υπάρχει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας στο Eurogroup.

Την άλλη Δευτέρα το θέμα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει κι άλλη συνεδρία του Eurogroup στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και ακολούθως το θέμα να σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Εξέφρασε την εκτίμηση η εκταμίευση της πρώτης δόσης να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου αφού θα χρειαστούν έξι εβδομάδες για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Είπε ότι θα είναι δύσκολη η συζήτηση στο Eurogroup και διαβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας θα αποστείλει στη βουλή το τελικό κείμενο του μνημονίου.

Kάλεσε επίσης, τη βουλή να ψηφίσει κάποια νομοσχέδια πριν το Eurogroup για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα περιληφθούν στο μνημόνιο θα είναι μόνιμα και παράλληλα, θα υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής σε περίπτωση απόκλισης των στόχων του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η περίοδος προσαρμογής θα αρχίσει το 2012 μέχρι το 2016 και η προβλεπόμενη διόρθωση θα είναι της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ.

Το ετήσιο μέγεθος των μέτρων προσαρμογής ως ποσοστό του ΑΕΠ κατανέμεται ως ακολούθως: το 2012 0,25%, το 2013 0,75%, το 2014 1,75%, το 2015 1,5% και το 2016 1%.

«Στόχος του μνημονίου», είπε «είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ύψους 4%».

Διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών και το υπουργείο καταβάλλει ενέργειες εμπιστευτικής φύσης για χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τον έλεγχο της Pimco σημείωσε ότι η προκαταρκτική έκθεση θα είναι έτοιμη στις 7 Δεκεμβρίου και η τελική έκθεση στα μέσα Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v