Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Κατάμεστη και πάλι η πλατεία Ταχρίρ

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι Αιγύπτιοι κατακλύζοντας την πλατεία Ταχρίρ διαμαρτυρόμενοι για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του προέδρου Μόρσι με το οποίο δίνει στον εαυτό του συγκεντρωτικές εξουσίες.

Αίγυπτος: Κατάμεστη και πάλι η πλατεία Ταχρίρ
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι Αιγύπτιοι κατακλύζοντας την πλατεία Ταχρίρ διαμαρτυρόμενοι για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο δίνει στον εαυτό του συγκεντρωτικές εξουσίες.

Ήδη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών Αιγυπτίων και της αστυνομίας κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην πλατεία Ταχρίρ. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην αμερικανική διπλωματική αποστολή απάντησαν με δακρυγόνα στους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες.

Στην πλατεία έχουν στηθεί από την Παρασκευή τέντες και πολλές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα έχουν καλέσει τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα εναντίον του διατάγματος.

Η κρίση αυτή είναι η σοβαρότερη από τον Ιούνιο, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εξελέγη πρόεδρος 83 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

Οι ταραχές που η κρίση αυτή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 450, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Ο πρόεδρος ωθεί το λαό σε ανυπακοή», «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση» γράφουν τα πανό στη πλατεία Ταχρίρ.

Οι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου ακύρωσαν την προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, μεγάλη συγκέντρωση, επικαλούμενοι την ανάγκη να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

Έπειτα από μια συνάντηση που είχε χθες με τη δικαστική ιεραρχία, ο Μόρσι αποφάσισε να επιμείνει στο επίμαχο διάταγμα.

Μοναδική φανερή υποχώρησή του ήταν ότι δεν θα μπορούν να προσβληθούν δικαστικά μόνον "οι κρατικές εξουσίες του", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γιάσερ Άλι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις ρουτίνας μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιές ακριβώς είναι αυτές οι "κρατικές εξουσίες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v