Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buffett:"Εδώ και τώρα" να πληρώσουν οι πλούσιοι

Τα τελευταία χρόνια η κάστα των πλουσιότερων Αμερικανών πολιτών απομακρύνεται διαρκώς από τη μεσαία τάξη, υποστηρίζει στους NYT o W. Buffett, ζητώντας την άμεση επιβολή μεγαλύτερου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Buffett:Εδώ και τώρα να πληρώσουν οι πλούσιοι
Τα τελευταία χρόνια η κάστα των πλουσιότερων Αμερικανών πολιτών απομακρύνεται διαρκώς από τη μεσαία τάξη, υποστηρίζει σε άρθρο του στους NYT o Warren Buffett, ζητώντας την άμεση επιβολή μεγαλύτερου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η περιουσία των 400 πιο εύπορων Αμερικανών το 2012 έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του $1,7 τρισ., πέντε φορές υψηλότερα από τα $ 300 δισ. το 1992, σημειώνει ο κ. Buffett.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άλμα αυτό επιτεύχθηκε χάρη στον "ούριο άνεμο" από τις φοροαπαλλαγές στα πολύ υψηλά εισοδήματα που ενέκρινε η κυβέρνηση Bush.

Το 1992, ο φόρος που κατέβαλαν τα 400 υψηλότερα εισοδήματα στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 26,4%. Το 2009, το ποσοστό μειώθηκε στο 19,9%.

"Είναι ωραίο να έχει φίλους σε υψηλές θέσεις", σημειώνει ειρωνικά ο κ. Buffett.

Το μέσο εισόδημα της εκλεκτής αυτής ομάδας των Αμερικανών ανήλθε το 2009 στα $202 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί σε μισθό $97.000 την ώρα.

Ωστόσο, πάνω από το ένα τέταρτο αυτών των εκατομμυριούχων πλήρωσε λιγότερο από 15% φόρο εισοδήματος, ενώ οι μισοί κάτω από 20%, τονίζει ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής.

Για την αποκατάσταση αυτής της επαίσχυντης αδικίας ο κ. Buffett ζητά  εκτός από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους πλουσίους, που προτείνει ο κ. Obama, να επιβληθεί εδώ και τώρα από το Κογκρέσο ένας κατώτατος φόρος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Όπως υποστηρίζει, ο φόρος αυτός πρέπει να είναι 30% για τα εισοδήματα από 1 ως 10 εκατ. δολάρια και 35% για εισοδήματα πάνω από το ποσό αυτό.

Ένας τέτοιος ξεκάθαρος και απλός κανόνας θα μπλοκάρει τις προσπάθειες των ομάδων πίεσης, των δικηγόρων και των νομοθετών να διατηρήσουν τους φόρους των πολύ πλουσίων χαμηλότερα από πολίτες με εισοδήματα που είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τα δικά τους, επισημαίνει. 

Όσον αφορά τις αντιδράσεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος θα αποτελέσει αντικίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων, ο κ. Buffett σημειώνει ότι οι πολύ πλούσιοι θα αναζητούν πάντα ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Οι πολύ πλούσιοι "δεν πρόκειται να κατέβουν ποτέ σε απεργία", όσο και αν ανέβει η φορολογία, υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v