Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Εποπτεία για όλες τις τράπεζες από ΕΚΤ

Για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη κάνει λόγο ο Μάριο Ντράγκι. Εν αντιθέσει με το Βερολίνο, ζητά να αναλάβει η ΕΚΤ εποπτικό ρόλο για όλες τις τράπεζες. Έτοιμη για αγορές ομολόγων η ευρωτράπεζα.

Ντράγκι: Εποπτεία για όλες τις τράπεζες από ΕΚΤ
Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ).

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως συμφωνεί "στην ανάγκη να υλοποιηθεί έγκαιρα, αλλά πρέπει να γίνει σωστά". Κατά την άποψή του, ιδανικά το νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2013. Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει το Βερολίνο, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως "η ΕΚΤ έχει τις ικανότητες να είναι το μοναδικό εποπτικό όργανο" για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, συμπληρώνοντας ότι "η δημιουργία ενός ρυθμιστικού οργάνου περί την ΕΚΤ είναι η πιο πρακτική λύση". "Για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα η εποπτεία πρέπει να αφορά όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης", είπε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι χρειάζεται κοινός μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και πως όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν την επιλογή συμμετοχής σε αυτόν.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ λέγοντας πως "2012 ήταν μια έντονη χρονιά για την ευρωτράπεζα, η οποία έδρασε προληπτικά". "Αποτρέψαμε την πιστωτική κρίση", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε πως "η ευρωτράπεζα έδρασε με αποφασιστικότητα και πρόνοια".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κλίμα ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο και το χρηματοοικονομικό σύστημα κατακερματισμένο, γεγονός που ανάγκασε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές δράσεις, οδήγησε σε πιο ήπιες συνθήκες στις αγορές.

"Έτσι, μπορώ να σας μιλώ σήμερα με φόντο τη σχετική ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ευρωζώνης", δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο και συμπλήρωσε: "Η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης είναι δικαιολογημένη. Εν μέρει, αποδίδεται στην ανακοίνωση του προγράμματος ΟΜΤ (αγοράς κρατικών ομολόγων) και θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις αγορές ότι είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όποτε και όπως χρειαστεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v