Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη Παρασκευή και στις ... ΗΠΑ

Για τις ΗΠΑ είναι η πιο εμπορική ημέρα του χρόνου. Φέτος όμως, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανεμπόρων. Η επιθετική στρατηγική των μεγάλων του λιανεμπορίου.

Μαύρη Παρασκευή και στις ... ΗΠΑ
Για πολλούς η «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μία παρανοϊκή συνήθεια, η απόλυτη τρέλα και χάος. Για τους ίδιους τους Αμερικανούς όμως, είναι μία αγαπημένη συνήθεια, μία οικογενειακή παράδοση.

Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η επόμενη ημέρα από την αργία του Thanksgiving. Είναι επίσης η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο για τα εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των προσφορών για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο κόσμος περιμένει στις ουρές από τα ξημερώματα για να εκμεταλλευθεί τις προσφορές σε κάτι που για πολλούς Αμερικανούς καταναλωτές είναι πλέον ιεροτελεστία .

Φέτος όμως, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Με τους Αμερικανούς να βομβαρδίζονται καθημερινά για τον κίνδυνο «δημοσιονομικού γκρεμού» και δεδομένου ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη συζητήθηκαν αρκετά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, τα εμπορικά καταστήματα προετοιμάστηκαν για μία πιο δύσκολη χρονιά.

Η βασική αλλαγή είναι πως μερικά εξ αυτών δεν άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής, αλλά ….το βράδυ της Πέμπτης. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μεταξύ άλλων, η Wal Mart και η Toys R US.

Και όχι μόνο. «Όταν το Macy’s στην Herald Square της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πόρτες του τα μεσάνυχτα περίπου 11.000 καταναλωτές ήταν ήδη εκεί και περίμεναν» γράφει το Fox News.
«Οι εμπορικές αλυσίδες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά και αποδεικνύουν ότι στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα φυσικά καταστήματα είναι σημαντικά» αναφέρει ο αναλυτής της Moody’s Charles O'Shea.

Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου στις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 4,1% την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου φέτος, ενώ τον προηγούμενο χρόνο η αύξηση ήταν στο 5,6%. Προβλέπει επίσης ότι 147 εκατομμύρια άνθρωποι θα ψωνίσουν στις ΗΠΑ αυτό το τριήμερο (Παρασκευή μέχρι Κυριακή) ενώ τον προηγούμενο χρόνο οι «Καταναλωτές της Μαύρης Παρασκευής» άγγιξαν τα 152 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v