Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απίστευτη υπόθεση κατασκοπείας για τη Γαλλία

Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι διέψευσε ξεκάθαρα γαλλικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από κυβερνοεπίθεση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Απίστευτη υπόθεση κατασκοπείας για τη Γαλλία
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι διέψευσε ξεκάθαρα γαλλικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από κυβερνοεπίθεση στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγο προτού ο Francois Hollande διαδεχθεί τον Nicolas Sarcozy στην προεδρεία της Γαλλίας, φέτος τον Μάιο.

Όπως μεταδίδουν οι FT, το περιοδικό L’ Express, σε δημοσίευμά του, υποστήριζε πως οι hackers κατάφεραν να διεισδύσουν στα υπολογιστικά συστήματα συμβούλων του Sarkozy, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε μυστικά έγγραφα και «στρατηγικά σχέδια» που βρίσκονταν στους σκληρούς δίσκους τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, μεταξύ αυτών που υπέστησαν «επίθεση» ήταν και ο Xavier Musca, τότε γενικός διευθυντής του προεδρικού γραφείου και σήμερα ανώτατο στέλεχος στην Credit Agricole. Ωστόσο, η «επίθεση» δεν «έφτασε» και στον κ. Sarcozy, διότι ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας δεν χρησιμοποιούσε υπολογιστή.

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Ιούλιο ότι το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση. Η L’ Express, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, δημοσιεύει ότι αυτοί που διέπραξαν την επίθεση απέκτησαν πρόσβαση προσποιούμενοι ότι ήταν «φίλοι» στο Facebook στελεχών της προεδρικής κατοικίας και ξεγελώντας τους ώστε να αποκαλύψουν κωδικούς του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό το worm που χρησιμοποίησαν για την επίθεση είχε τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες με το maleware “Flame”, το οποίο μπορεί να κλέψει αρχεία, να πάρει screen shots και να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο του υπολογιστή για να καταγράψει συνομιλίες. Όπως ισχυρίζεται το περιοδικό, για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ισχυρό «όπλο», το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί κατά χωρών όπως το Ιράν, απαιτούνται οι οικονομικοί και ανθρώποινοι πόροι «μιας μεγάλης δύναμης».

Η L’ Express, επικαλούμενη «αρκετές πηγές», ανέφερε ότι οι γάλλοι επιθεωρητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίθεση προήλθε από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό, η υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Janet Napolitano, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις κατηγορίες, δηλώνοντας μόνο ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ισχυρότερο σύμμαχο από τη Γαλλία σε ότι αφορά την ασφάλεια».

Όμως, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι εξέδωσε ανακοίνωση «διαψεύδοντας κατηγορηματικά» το δημοσίευμα. «Η Γαλλία είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας. Η συνεργασία μας είναι αξιοθαύμαστη στους τομείς των πληροφοριών, της διατήρησης της τάξης και της κυβερνοάμυνας», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το δημοσίευμα, η υπουργός ισότητας και επίσημη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Najat Vallaud-Belkacem, δήλωσε πως δεν έχει «ακριβείς πληροφορίες» αναφορικά με την κυβερνοεπίθεση, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι έχουμε ιδιαίτερες ανησυχίες» πως ίσως να υπάρχει εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση. «Απ’ όσο γνωρίζω, τα πάντα διορθώθηκαν πολύ γρήγορα. Δεν υπήρξε δυσκολία».

Η L’ Express σημείωνε πως η ANSSI, η εθνική υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών που δημιουργήθηκε υπό τον Sarkozy για την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις, χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να αποκαταστήσει τα δίκτυα του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η υπηρεσία πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v