Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 45,7 ο PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης

Στο 45,7 υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Τι δείχνουν οι δείκτες σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο 45,7 ο PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης
«Καθ’ οδόν» προς το πιο αδύναμο τρίμηνό της από τις αρχές του 2009 βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν, οι οποίοι δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αγωνίστηκαν να αποφύγουν την συρρίκνωση των βιβλίων παραγγελιών τους τον Νοέμβριο.

Οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών, όπως και οι τράπεζες και τα ξενοδοχεία, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, τα πήγαν ιδιαίτερα άσχημα αυτόν τον μήνα, προχωρώντας σε απολύσεις με ταχύτερο ρυθμό.

Αν και ο μηνιαίος ρυθμός μείωσης που εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος ήταν κατά πολύ χειρότερος αυτού που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ωστόσο ο δείκτης ΡΜΙ του Markit έδειξε μικρή συνολική μεταβολή στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 45,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν ότι θα διατηρηθεί στις 46 μονάδες.

Ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων –που διαχωρίζει την συρρίκνωση από την ανάπτυξη- εδώ και δέκα μήνες, με το Markit να δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν αυτό σηματοδοτεί το «ναδίρ».

Συνολικά, οι δείκτες ΡΜΙ συνάδουν με την οικονομική συρρίκνωση κατά 0,5% αυτό το τρίμηνο, αναφέρει το Markit.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 46,2 μονάδες, το καλύτερο επίπεδο από τον Μάρτιο, από 45,4 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 45,8 μονάδες από 45,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Γερμανία: Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για 7ο μήνα

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, με τον τομέα υπηρεσιών να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει πλέον και την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 47,9 μονάδες τον Νοέμβριο από 47,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένει όμως κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης αυξήθηκε στις 46,8 μονάδες τον Νοέμβριο από 46 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως και αυτός κάτω από το όριο των 50 μονάδων, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε στις 48 μονάδες από 48,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Γαλλία: Καλύτερη εικόνα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης

Πτωτικά για ένατο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, θέτοντας την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε κίνδυνο μεγάλης συρρίκνωσης το δ’ τρίμηνο του έτους.

Ο σύνθετος δείκτης PMI του Markit/CDAF αυξήθηκε στις 44,6 μονάδες από 43,5 μονάδες τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας βελτίωση για δεύτερο μήνα μετά την οριακή βελτίωση της δραστηριότητας στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Παρά την μικρή βελτίωση, η Markit δηλώνει ότι βασίζεται σε μια πτώση 0,7% του γαλλικού ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, μετά από μια άνοδο της τάξης του 0,2% σε τριμηναία βάση το γ’ τρίμηνο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο αντίστοιχος δείκτης του Νοεμβρίου αυξήθηκε στις 46,1 μονάδες από 44,6 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης του τομέα της βιομηχανίας αυξήθηκε στις 44,7 μονάδες από 43,7 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v