Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες

Το κόστος από την κατάρρευση τραπεζών θα πρέπει να επωμίζεται από τους φορολογούμενους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και ακόμα και τότε οι εγχώριοι φορολογούμενοι θα πρέπει να το επωμίζονται πρώτοι, δήλωσε Coeure.

Να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες
Το κόστος από την κατάρρευση τραπεζών θα πρέπει να επωμίζεται από τους φορολογούμενους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και ακόμα και τότε οι εγχώριοι φορολογούμενοι θα πρέπει να επωμίζονται πρώτοι το κόστος και μετά οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, δήλωσε στο Euro Finance Week το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.

«Στην περίπτωση που αυτά τα ατυχήματα (των τραπεζικών καταρρεύσεων) υλοποιηθούν, το ρίσκο για τους φορολογούμενους θα επωμίζεται πρώτα από τους εγχώριους φορολογούμενους και μόνο σε αργότερο στάδιο από τους ευρωπαίους φορολογούμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει το OMT, το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αν κάποια χώρα κάνει αίτηση για βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Όπως επισήμανε, αν και η κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει βελτιωθεί από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα, ωστόσο η ηρεμία δεν θα διαρκέσει αν οι χώρες χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή των προϋπολογισμών τους.

Σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση, ο κ. Coeure δήλωσε πως η οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση του ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται από τα σωστά κίνητρα στην τραπεζική ένωση, ενώ επισήμανε ότι «θα εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες εκτός ευρωζώνης θα έχουν λόγο και ψήφο» στην εποπτεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v